Prylnyhet

Ny raktecknande vidvinkel – Laowa 7,5mm f/2 MFT

Venus Optics är ett kinesiskt företag som tidigare lanserat flera objektiv under varumärket Laowa. Den nya vidvinkeln visades tidigare på Photokina men är nu redo för produktion. Enligt dem själva ska den vara ett unikt objektiv med tanke på kombinationen av brännvidd och bländare.

Venus Optics har tidigare lanserat bland annat två objektiv med en så kallad Zero-D-konstruktion som ska ge bilder helt fria från distorsion, dessa två objektiv har brännvidderna 12 millimeter respektive 15 millimeter. Men trots frånvaron av den tekniken menar Venus Optics att det nya 7,5 mm f/2 MFT ska ha väldigt liten distorsion och kromatisk aberration. MFt i namnet stå för att objektivet kommer till micro four thirds, det vill säga till Panasonic och Olympus.

Konstruktionen består av tretton linselement som placerats i nio grupper, två asfäriska linser och tre extra låg-spridande linser används.Brännvidden 7,5 millimeter ger en bildvinkel på 110 grader, vilket är att jämföra med en brännvidd på 15 millimeter på en småbildskamera.

Trots att vikten bara ligger på 170 gram för objektivet kommer även en lättviktsversion som är 20 gram lättare, det lättare objektivet är tänkt för till exempel drönare.

Liksom på de tidigare objektiven från Laowa är både fokusering och bländarjustering manuell.

Säljstart är i maj och priset hamnar på cirka 6000 kronor.