Prylnyhet

Nya Olympus TG 5 ärver från värstingen

Olympus var en av de första tillverkarna som gjorde vattentäta och tåliga kompaktkameror. Nu kommer en uppdaterad toppmodell i Tough-serien som bland annat delar teknik med Olympus värsting OM-D E-M1 Mark II.

Toughserien har nu kommit upp till den femte modellen och nu har Olympus bestämt sig för att sänka upplösningen. Från 16 megapixlar går man nu ner till 12 med en nyutvecklade cmos-sensor. Tillsammans med den mer lågupplösta sensorn har man även stoppat in samma processor som finns i topmodellen OM-D E-M1 Mark II, den kombinationen gör att man får en snabbare utläsning och svarstid. Även det dynamiska omfånget ska ha ökat med den nya sensorn.

Kameran får även funktionerna Focus Stacking och Focus Bracketing där den förstnämnda kan ge bilder med stor bländare men längre skärpedjup. Objektivet har en bländare på f/2 på kortaste vidvinkeln, som är 25 millimeter, medan teleläget sträcker sig till 100 millimeter.

För att förenkla hanteringen har TG 5 fått ett inmatningshjul med vilket man kan göra flera justeringar, något som ska förenkla hanteringen. Den har även fått ett dubbelglas över objektivet vilket ska förhindra imma. Givetvis har den även wifi.

TG 5 har även fått möjlighet att spela in 4K och full HD i 120 bps samt spara råfiler. Den är vattentät ner till 15 meter, krossäker upp till 100 kilo och tål fall från upp till 2,1 meter.

Priset hamnar på 4990 kronor.