Prylnyhet

Olympus nya superzoom ger imponerande omfång

Det nya M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3 har kanske inte den största bländaren, men den har ett rejält omfång som siktar på att locka de som bara vill ha ett objektiv till allt.

M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3 är alltså namnet på det nya objektivet. Omfånget motsvarar 24-400 milimeter i småbildsformatet, ett imponerande omfång som täcker in det mesta en fotograf kan tänkas behöva.

Även om det inte har Olympus Pro-epitet menar de att konstruktionen ska vara damm och fuktsäkrad på en liknande nivå som de objektiven. Det har inte heller någon inbyggd bildstabiliersing utan man får förlita sig på den som finns inbyggd i kamerorna. Fokuseringen sköts av Olympus MSC-mekanism (Movie and still compatible) vilken ska vara tystare och mjukare vilket ska vara extra fördelaktigt vid filmning.

Närgränsen vid full vidvinkel är 22centimeter, vilket ger ett ungefärligt avstånd mellan frontlins och motiv på tio centimeter. Vkten ligge rpå 455 gram och längden, helt ihopskjutet, på ungefär tio centimeter.

När det dyker upp i butik i slutet av mars kommer priset att hamna på 9790 kronor.