Prylnyhet

Olympus O-MD E-M5 Mark II – upp till 40 megapixlar

En ny processor ger möjlighet till flera spännande funktioner. Bland annat så har bildstabiliseringen blivit effektivare och ett nytt läge för bilder med 40 megapixels upplösning dykt upp.

Redan när vi testade föregångaren Olympus OM-D E-M5 så fick den beröm för sin snabba autofokus. Det var en av de stora fördelarna med kameran. Hastigheten finns kvar och torde även kunna förbättras eftersom processorn nu är nedärvd från toppmodellen E-M1. Den snabbare processorn ger också möjlighet till ett nytt fotograferingsläge där kameran tar en serie bilder mellan vilka sensorn flyttar något på sig och därmed ger en betydligt högre upplösning än de 16,1 megapixlar som sensorn erbjuder i vanliga fall. Olympus anger att man kan få bilder med 40 megapixlars upplösning i bra kvalitet. Exakt hur bra kvalitet dessa bilder håller återstår dock att se vid test av kameran.

Sensorns rörelsen kontrolleras av den uppgraderade femaxliga bildstabiliseringen som enligt Olympus själva ska ge upp till fem stegs längre slutartider utan at man får skakningoskärpa i bilderna.

Liksom hos föregångaren kommer kameran att vara vädertätad.

Olympus OM-D E-M5 Mark Ii har en fällbar skärm.

Bättre ergonomi

För att kameran ska bli lättare att hantera så har man även gjort några av knapparna på ovansidan tydligare, de sticker ut lite mer än tidigare vilket gör att det år snabbare att hitta dem.

Skärmen är fortfarande utfällbar och vissa justeringar går att göra direkt på skärmen, genom att trycka på den.

För den som filmar har det dykt upp några nyheter, bland annat kan man nu filma i 77 Mbps och kan filma i 1080p i både 60, 50, 30 och 24 bilder per sekund. När man filmar kan man fokusera med pekskärmen.

Kameran kommer att dyka upp i andra halvan i feburari och priset kommer att hamna på runt 10250 kronor.

Nytt pro-objektiv

Olympus lanserar även ett nytt proffsobjektiv till mft. Den här gången är det ett ljusstarkt fisheyeobjektiv. Det blir ett M. Zuiko digital ED 8mm Fisheye f/1,8 pro. Objektivet har vädertätning och ska ha riktigt snabb autofokus. Enligt planen ska objektivet komma ut till försäljning under sommaren 2015.