Prylnyhet

Olympus TG-6 – för tuffa förhållanden

Olympus förnyar sin tåligaste kompaktkamera med ny processor och bättre skärm, samt ett nytt läge för undervattensfotografering.

Olympus Tough-serie har funnits i många år nu och har blivit synonymt med en robust kompaktkamera. Specifikationerna på tålighetssidan är oförändrade sedan föregångaren TG-5. Det vill säga att den tål en tur ner till 15 meter under ytan, ett tryck på 100kg och att tappas från 2 meter. Däremot har det skett några andra hårdvarubyten. Skärmen på TG-6 är uppdaterad och har nu högre upplösning än tidigare. Olympus har även stoppat in processorn från den senaste systemkameran OM-D E-MX1 vilket ger bättre bildkvalitet ur sensorn med 12 megapixlar, som är samma som i föregångaren.

Andra nyheter

Andra nyheter är en bättre ytbehandling på objektivet vilken ska ge ökad kontrast och mindre ströljus, en ny digital zoom som ger upp till åtta gångers zoom (objektivet har en brännvidd som motsvarar 25-100mm). Det finns en nytt läge för undervattensfoto som kallas för mikroskop som ger möjlighet att fota på så nära håll som en centimeter. Du kan även använda P och A-lägena vid makrofotografering med nya TG-6.

Olympus har även stoppat in en fokusstackingläge i kameran som ger möjlighet till ett större skärpedjup vid till exempel makrofotografering.

Som tillbehör till den nya kameran finns bland annat en dykhus som gör det möjligt att ta med kameran ner till 45 meters djup. Det finns också en fisheye-konverterare, ett skyddslock för objektivet och ett silikonskal för att skydda mot repor.

Priset för nya TG-6, som kommer till butikerna runt första juli, hamnar på 5300 kronor