Prylnyhet

OM System lanserar OM-5 – tålig och med vertikal video

OM System lanserar nu den andra kameran under det nya namnet. OM-5 är uppföljaren på den tidigare OM-D E-M5-serien och likheterna är många men OM-5 har också en del uppdaterad teknik som ger den flera kreativa möjligheter. Den har också fått en rejälare tätning och är nu klassad till IP53.

Det har så blivit dags för OM System att lansera en ny kamera, den andra under eget namn (men den första som det står OM System på). OM-5 är en uppföljare till Olympus omtyckta OM-D E-M5-serie där den senaste modellen hade tilläggsnamnet III. Utseendemässigt är den lik sin föregångare, men den har uppdaterats vad gäller tätningen och har nu klassningen IP53.

Kamera och bild har testat OM-5 innan den officiella lansering, här kan du läsa vårt test:

OM-5 har uppdaterats med ny sensor, ny processor och ny autofokus, samtliga dessa kommer från den förra toppmodellen OM-D E-M1 III. Det innebär en generation nyare processor som gör sitt för att de mjukvarumässiga funktionerna ska bli snabbare och nya funktioner ska få ta plats i kameran. Upplösningen är fortfarande 20,4 megapixlar och antalet autofokuspunkter är fortfarande 121. Men däremot har bildstabiliseringen förbättrats med ett steg och kan nu ge 6,5 steg. Har du ett objektiv med bildstabilisering får man ytterligare ett steg. Även autofokusen har förbättrats jämfört med föregående modell i E-M5-serien. Främst är det ansiktsigenkänningen som ska blivit bättre på att hitta ansikten och hålla kvar fokuspunkten på dem även om de vänds delvis bort. Den kan dessutom identifiera flera ansikten i bilden och du kan med hjälp av pekskärmen välja vilket ansikte du vill sätta skärpan på.

Nya funktioner

OM System har också stoppat in flera funktioner som tidigare inte funnits i OM-D E-M5-serien. Bland annat LiveND upp till ND16. LiveND är en funktion som ger ett mjukvarubaserat ND-filter som ger möjligheten till längre slutartider utan att behöva använda fysiska filter. Vill man syssla med astrofoto finns funktionen Starry Sky AF som gör det enklare att fokusera på stjärnorna istället för att använda sig av manuell fokusering. OM-5 får också möjligheten till handhållen hi-res-fotografering i 50 megapixel. Vill man ha högre upplösning får man välja att sätta kameran på stativ och då får man bilder på 80 megapixlar.

På videofronten är den stora nyheten att man nu kan spara videoklipp i vertikalt format, vilket underlättar för influencers och kreatörer som vill använda rörlig bild på olika sociala plattformar där stående video är bäst. Upplösningsmässigt finns det inga större uppdateringar utan det är fortfarande 4K/30 eller full HD med 120 bilder per sekund. Däremot finns nu också möjligheten att spela in i OM Log400 som ger ett större dynamiskt omfång för den som vill bearbeta materialet i efterhand.

Priset för OM System OM-5 hamnar på 13690 kronor för bara huset och 17990 kronor för huset och en 12-45mm f/4 och samma pris för ett kit med en 14-150mm f/4-5,6.