Kamera & Bild testar

TEST: OM System OM-5 – liten och funktionsfylld för tuffa tag

Kamera & bild fick, som första svenska tidning, möjligheten att testa den nya OM-System OM-5 innan den lanserades och vi kan konstatera att de har lyckats sätta ihop ett imponerande litet paket. Som brukligt i tidigare Olympus-kameror har även OM-5 ett gäng mjukvarubaserade funktioner som tillsammans med hårdvara från den tidigare toppmodellen gör OM-5 riktigt kapabel.

Olym…ursäkta, OM System, lanserar idag en ny kamera, den andra med det nya namnet. Den första som kom var toppmodellen OM-1 och nu kommer alltså en uppföljare på den serie som Olympus kallade OM-D E-M5, varav den senaste hade fått nummer III. Den nya kameran har kort och gott fått namnet OM-5. Vi har fått möjlighet att testa kameran innan lanseringen.

Vill du läsa nyheten om kameran kan du kika här:

Mycket i OM-5 känns igen sedan tidigare E-M5-modeller, men det finns ett par nyheter och uppdateringar som är intressanta. Autofokus och processor är hämtade från Olympus OM-D E-M1 Mark III. Man har alltså inte plockat över den stackade sensorn från OM-1 utan nöjer sig med att ta sensorn från den tidigare modellen. Upplösningen hamnar därför på 20,4 megapixlar, autofokusen har 121 fokuspunkter och processorn som sätter fart på kameran är Truepic IX.

Den tre tum stora skärmen gå att vinkla ut och vända framåt för att enklare ta selfies eller filma sig själv, men den går även att vinkla uppåt eller nedåt vilket underlättar vid filmning eller fotografering i låga eller höga vinklar.

Det följer också med ett par funktioner från de dyrare kamerorna som inte funnits i E-M5-serien tidigare, men mer om dem senare. Den nya processorn hjälper till för att öka bildstabiliseringens förmåga med ett steg, utan stabiliserade objektiv kommer man upp i 6,5 steg och lägger man till ett stabiliserat objektiv är man uppe i 7,5 steg, samma som i E-M1 III med andra ord.

Kompakt men greppvänlig

OM-5 är, likt sina föregångare, en väldigt kompakt kamera. Enligt OM-System är den också tänkt att använda tillsammans med Olympus (sedemera OM Systems) f/4-objektiv för att få ett litet paket som enkelt kan tas med på äventyr. För det är där man tänker sig att den här kameran hör hemma, i handen på den som utforskar världen i tuffa miljöer och vill kunna dokumentera på vägen. Jämfört med tidigare är den också tuffare byggd. Något som är intressant och imponerande är att OM System faktiskt väljer att se till att deras kameror får en officiell klassning, många andra tillverkare nöjer sig med att säga att deras kameror är “väderskyddade” men säger inte exakt vad det innebär. OM-5 har fått klassningen IP53, till skillnad från OM-D E-M5 III som hade IPX.

Alla vred, reglage och knappar känns ordentliga och robusta. Greppet är också det bekvämt, för den som vill ha ett större grepp finns ett extra grepp som kan monteras på kameran.

Ergonomin hos OM-5 är likt tidigare E-M5-modeller bra, den ligger fint i handen och man kommer åt knapparna på baksidan förhållandevis enkelt med tummen. Det enda som stör mig egentligen är att jag helst vill kunna slå på kameran med samma hand som jag håller på greppet. Det går inte här då av/på-vredet är på andra sidan sökare. Alla knappar känns robusta och rejäla, det är inget som sladdrar eller känns plastigt.

Den kompakta storleken och att kameran är så pass robust gör att den är lätt att ta med på alla möjliga äventyr. Den vinklingsbara skärmen gör det enkelt att fotografera i låga vinklar. 1/80s, f/4, ISO500

Går egen väg

Olympus och uppföljarna OM System tänker ofta lite utanför boxen. Det finns flera intressanta funktioner och finesser som inte finns hos andra tillverkare som gör att kamerorna blir lite extra roliga och användbara. Några sådana funktioner är till exempel Livecomp och Livetime, funktioner som gör det enklare att ta bilder med lång slutartid. Det är inget nytt, men de underlättar vid till exempel astrofotografering. Där även funktionen Starry Sky AF underlättar. Ett autofokusläge som ser till att skärpan hamnar där den ska när man fotograferar natthimlen, den är ny på den här “nivån” av kamera.

Med LiveND kan du fotografera med längre slutartider än annars, något som underlättar om du vill ta kreativa bilder men inte vill ha dyra ND-filter att skruva på objektivet. 4s, f/14, ISO64

En annan funktion som är ny för nivån är att man nu kan använda Live ND. Live ND är en funktion som genererar ett digitalt gråfilter, upp till ND16. Det gör det betydligt lättare att fotografera bilder med lång slutartid trots att det är ljust ute, man slipper hålla på med stacking eller filter utan kan ta bilder med ett par sekunders slutartid en vanlig mulen höstdag, rakt upp och ner. Möjligheten att använda bildstabiliseringen, som också blivit bättre tack vare den nya processorn, för att få bilder med högre upplösning än vad sensorn egentligen kan leverera är heller inte ny. Men nu kommer möjligheten att göra det även handhållet och få bilder med 50 megapixels upplösning, tidigare var man tvungen att ha kameran på stativ (det är fortfarande ett alternativ och då ger funktionen en upplösning på 80 megapixlar).

Ansiktsigenkänningen har blivit effektivare och bättre på att hitta ansikten i bilden, även om inte hela ansiktet syns. 1/800s, f/4, ISO200

Förbättrad ansiktsigenkänning

Autofokusen har lika många fokuspunkter som tidigare, det vill säga 121, men tack vare att man nu stoppat i autofokusen från E-M1 III så har den fått sig en liten skjuts. Ansiktsigenkänningen har blivit bättre och den identifierar både ansikten och ögon förhållandevis snabbt och kan hålla sig kvar vid dem förhållandevis bra. Överlag fungerar autofokusen bra. Ska jag klaga på något så är det kanske att ramarna för fokuspunkten kan vara lite svåra att se vilket gör det knepigt att upptäcka vilken fokuspunkt som är vald i vissa ljusförhållanden. Och att den inte är fantastisk på att låsa fokuspunkten vid följande fokusering. Den tappar då och då, vilket kan vara störande om man fotograferar rörliga motiv.

Seriebildstagningen ligger på 10 bilder per sekund med följande fokusering och mekanisk slutare, går man över till elektronisk slutare kommer man upp i 30 bilder per sekund.

OM-5 har möjligheten att spara video vertikalt, det innebär att du inte behöver bskära en liggande video om du vill ladda upp den på sociala medier i stående format. Det ger bättre bildkvalitet till dina filmer. Här en stillbild ur en 4K/30p-film.

Vertikal video

På videofronten är det inte så många nyheter vad gäller upplösning, max ligger på 4K/30p och full HD i 120p. De två saker som är nya är däremot att man nu kan spela in video i stående format vilket alltså innebär att du kan föra över filmer direkt till din smartphone och lägga ut direkt på sociala medier i de kanaler som kräver stående format. Du slipper därmed att beskära en liggande video för att passa stående. Det här hintar också om vilken målgrupp som kameran har ett extra gott öga åt.

OM-5 får också möjlighet att filma med OM Log400 vilket ger ett större dynamisk omfång om du vill bearbeta materialet i efterhand.

Bildkvalitet

BIlderna från den här sensorn är bra, det visste vi sedan tidigare och den har inte blivit sämre för att den monterats in i en billigare kamera. Bilderna direkt ur kameran är fina med bra skärpa och detsamma gäller filmfiler. Bäst kvalitet blir det när man filmar med 4K. Med andra ord finns det inte så mycket att klaga på när det kommer till bildkvaliteten på OM-5.

Att kameran fått funktionen Starry Sky AF gör det enklare att fokusera på stjärnorna med hjälp av autofokusen istället för att behöva justera skärpan manuellt. 33s, f/4, ISO800

Sammanfattning

OM System har lyckats baka in många intressanta och spännande funktioner i en kompakt kamera som är väldigt robust. Även om de där revolutionerande innovationerna kanske saknas. Den givna målgruppen är så klart den som behöver en kamera som tål tuffa tag och som dessutom inte är ivägen. Systemet som sådant är litet och tillsammans med f/4-objektiven får man mycket brännvidd för storleken. Tyvärr har man inte uppdaterat micro-USB-uttaget som kan användas för att ladda kameran, det betyder att det laddar mycket långsammare än om man uppdaterat till USB-C.

Med det nya vertikala videoformatet flirtar man så klart lite extra med influencers och andra kreatörer som delar sitt arbete på sociala medier. Men du måste inte vara instagrambaserad och äventyrlig för att uppskatta OM-5. De kreativa möjligheterna som erbjuds med de smarta funktionerna lockar även naturfotografen som vill ha en kompakt utrustning. Inbyggd fokusstacking, Live ND, Hi-res och de olika lägena för långa slutartider gör det mycket enklare att fotografera på ett kreativt sätt utan krångel och tillbehör (förutom stativ). OM System tar med sig det bästa från Olympus E-M5-serien och stoppar in mer beprövad teknik som gör OM-5 till en bra kamera, för många.

Typ

System
Cirkapris 13690 kronor
Sensor MFT
Upplösning20,4 megapixlar 
ISO64-25600 
Skärm 3 tum, 1,037 megapixlar
Serietagning 10 b/s (mekanisk), 30b/s (elektronisk)
Filmning4K/30p 
Minneskort SD, plats för ett kort. 
Inbyggd blixt Nej
Hörlursurtag Nej
Mikrofoningång Ja
Wifi Ja
Mått 125,3 x 85,2 x 49,7 mm 
Vikt 414g

Betyg

Handhavande: 80

Snabbhet: 96

Byggkvalitet: 80

Mångsidighet: 85

Funktioner: 90

TOTALT: 93