Prylnyhet

Panasonic Lumix G100 – med sikte på vloggers

Panasonic Lumix G100.
Panasonic Lumix G100 säljs i kit med 12-32mm-objektiv och handgrepp.

Kompakt kamerakropp, 4K-video och ett nytt ljudsystem ska få kreatörer på sociala medier att välja den nya Lumix G100. Med femaxlad bildstabilisering och tre inbyggda mikrofoner är det filmandet som står i fokus.

Nya Panasonic Lumix G100 är en kamera för den som skapar innehåll på sociala medier, och då främst filmer. Den spegellösa kameran har en MFT-sensor på totalt 21,77 megapixels, där 4K och en femaxlad bildstabilisering ska göra det rörliga materialet mer fördelaktigt. Även om du går, rider eller cyklar så menar Panasonic att G100 ska fortsätta att leverera stadiga filmklipp.

Ljudet är något de framhåller med sin nya kamera. Ett så kallat OZO-ljudsystem från Nokia har integrerats i kameran bestående av tre mikrofoner. Systemet ska bland annat kunna följa och anpassa sig till en specifik person. Det ska också automatiskt kunna skifta mellan olika inställningar beroende på vad som för tillfället passar bäst. En extern mikrofon ska enligt Panasonic inte behövas.

En speciell selfie-inställning finns när du filmar, som sätter fokus på dig utan att du behöver styra över detta. Slowmotion och timelapse finns också, samt för de mer avancerade användarna V-Log L och i LUT (Lookup table).

Handgrepp ingår

Kameran väger 422 gram och du ser dina kompositioner genom att antingen titta i sökaren som består av 3680000 pixlar eller på den tre tum stora LCD-monitorn på 1840000 pixlar. Den går dessutom att vrida i alla led.

För att ytterligare öka smidigheten vid filmning, har Panasonic tagit fram ett handgrepp (DMW-SHGR1) som ingår i paketet när du köper kameran. Med en USB-kabel kopplad mellan de två enheterna går det att starta och avsluta en inspelning direkt på handgreppet.

Att enkelt kunna dela sina bilder och filmer är förstås en viktig förutsättning för sociala medier-kreatörer. Därför är kameran utrustad med bluetooth och wifi. Det går att synka kameran till en mobiltelefon för att ladda över material men också för att kunna styra kameran från mobilen.

Panasonic Lumix G100 säljs i kit med 12-32mm-objektiv och handgrepp. Säljstart är i början av augusti, med ett pris på 9999 kronor.