Prylnyhet

Panasonic Lumix S1H – med video i 6K

Panasonic fortsätter att utveckla nya S1-modeller, nu med en version mer inriktad mot video. S1H kan nämligen spela in video i 6K i 24 bilder per sekund.

Panasonic Lumix S1H blir den tredje kameran av S-modellerna. Tidigare Lumix S1R fick ett vinnande betyg och utmärkelsen "Toppklass" när Kamera Bild testade den.

Nu meddelar Panasonic att de utvecklar en ny S-modell, kallad S1H, som är mer inriktad mot filmare och videofotografer. Det är också därför som kamerna ser ut att ha nästa steg i videoutvecklingen: video i 6K.

Dessutom meddelar Panasonic att S1H har över 14 steg i dynamiskt omfång, vid filmning i V-log– en funktion som till sommaren även går att köpa till för Lumix S1/R. Det innebär ungefär två steg större dynamiskt omfång i jämförelse med V-log L som tidigare funnits i bland annat GH5/S. Det är också därför som Panasonic hållit färghanteringen strikt mellan de olika modellerna, vilket gör att man kan blanda videomaterial mellan S1- och GH5-modellerna i V-Log.S1H har heller ingen gräns för hur länge man kan spela in video.

Vid inspelning i 6K-video kan hela sensorytan användas, vilket ger en bild i 3:2-format. För widescreenformatet 16:9 får man en bild i 5,9K i 24/25/30p. Detta ger exempelvis möjligheten till beskärning till 4K eller bildstabilisering av 4K-material i efterbehandlingen.

Film i 4K spelas in i UHD eller DCI i upp till 60p i 10 bitar. För 4K finns även möjligheterna att använda proportionerna 4:3 vid användning av anamorfiska objektiv.

Panasonic planerar också att ha minst tio L-objektiv innan utgången av 2020, och att S1-modellerna ska ha tillgång till över 50 cinemaobjektiv i sitt samarbete "L-mount Alliance" med Sigma och Leica, via adaptrar.

Panasonic Lumix S1H är planerad att komma till hösten 2019.