Annons

Prylnyhet

Pentax K-1 har 36 megapixlar och unika funktioner

Det har tisslats och tasslats under en lång tid från Pentax håll. Planen var att lansera kameran redan i höstas men det sköts upp till våren. Och nu har den blivit officiell. Med en fulllformatssensor på 36 megapixlar och en uppsättning unika funktioner kliver Pentax in på fullformatsmarknaden.

Pentax K-1, som den alltså kallas, har många yttre likheter med deras fräsigaste aps-c-kamera K-3 II. Men är lite större för att få plats med den större sensorn, men har också ett lite kantigare utseende. Förutom sensorn är det ett par andra intressanta nyheter fins också några funktioner som man kunnat se i tidigare Pentax-modeller.

Nyutvecklad autofokus

K-1 har en nyutvecklad autofokus med 33 bildpunkter, varav 25 är korsformiga. Den ska så klart vara snabbare än tidigare varianter. Den nya autofokusen är också grunden för det automatiska läget som ska vara ännu mer effektivt än något tidigare autoläge. Hur många som kommer att använda sig av ett helt automatiskt läge på en sådan här kamera är så klart en berättigad fråga.

Även bildstabiliseringen har bättrats på från tidigare modeller och klarar nu fem steg längre slutartider. Något som i kombination med den nya sensorn som har en maxkänslighet på 204800 ger stora möjligheter att fotografera i svagt ljus. För mörkerfotografen finns också ett läge som gör att knapparna på kameran lyser upp och blir lättare att hitta. Processorn och den nya sensorn gör att kameran kan komma upp i en hastighet av 4,4 bilder per sekund.

Högre upplösning med sensorteknik

Redan på K-3II använde sig Pentax av Pixel Shift-tekniken som tog fyra bilder och flyttade sensorn en pixel för varje bild vilket gjorde att varje pixel fick fullständig färginformation. Något som visade sig göra skillnad i vårt test av K-3II. I K-1 har Pentax utvecklat tekniken och den kan nu även kompensera för om något i bilden rör sig mellan de olika exponeringarna.

De har även i K-1 valt att inte ha något lågpassfilter utan använder bildstabiliseringen som en anti-moaréfunktion.

Skärmen är på 3,2 tum och kan vridas i flera riktningar.

Nu med wifi

Tidigare toppmodeller från Pentax, som K-5, K-3 eller K-3II har inte haft wifi, något som kännts lite konstigt då i stort sett alla konkurrenter har det. Wifi och GPS är något som K-1 får med sig från start. Man slipper därför de dyra minneskorten som kunnat använda för att utrusta de tidigare modellerna med wifi.

För de som sitter på en stor samling Pentax-objektiv för aps-c kan det vara glädjande att veta att det finns ett crop-läge där K-1 beskär bilden och fungerar med objektiv för den mindre sensor-storleken. I det beskurna läget får man upplösningen 15 megapixel.

Kameran är så klart vädertätad liksom sina föregångare.

Pentax K-1 med nya 15-30 f/2,8.
Pentax K-1 med nya 15-30 f/2,8.

Nya objektiv

Tillsammans med den nya kameran lanseras också två nya objektiv för fullformat. HD Pentax-D FA 15-30 f/2,8 ED SDM WR och HD Pentax-D FA 28-105mm f/3,5-5,6 ED DC WR.

Vidvinkelzoomen verkar väldigt lik Tamrons motsvarande, så det är inte omöjligt att det är en liknande konstruktion. Det är inte att se som något negativt då det objektivet fick bra betyg när vi testade det.

Kameran förväntas börja säljas i april och kommer då att kosta 19699 kronor, ett passande batterigrepp kommer att finnas tillgängligt för 3899 kronor. Objektiven kommer att kosta 18499 kronor respektive 6699 kronor.