programvara

Photoshop & Lightroom får stor uppdatering med AI-funktioner

Bild från stora scenen på Adobe MAX 2016, Shantanu Narayen, VD.

Satsningen på AI-verktyg har tagit fart på allvar i Adobes senaste uppdatering av alla sina Adobe CC-appar när Photoshop CC 2021 och Lightroom Classic v10 släpps.

Just nu pågår Adobes kreativitetskonferens MAX i San Diego, något som även du kan delta i digitalt i år. I samband med konferensen släpps också nyheter i alla Adobes appar med bland annat nya funktioner. Även om alla appar uppdateras så koncentrerar vi oss här på Photoshop och Lightroom.

Photoshop CC 2021

Adobe uppdaterar nu både desktop- och Ipad-versionen av Photoshop. De nya funktionerna baserar sig på AI-funktionaliteten hos deras maskininlärningssystem Adobe Sensei, som låter programmet utföra funktioner genom att "veta" hur en förändring "borde bli", något som snabbar upp för dig som användare.

Ersättning av himmel finns nu med i den ny versionen, något som vi rapporterat om skulle komma i en framtida version av Photoshop. Med funktionen hittar Sensei själv maskningen för horisont och objekt, och ersätter himmeln med en annan enligt dina inställningar.

Neurala filter är en nyhet som gör att du kan manipulera bilder på olika sätt. Bland dessa filter är en hel del i betastadiet, men Adobe valde att skeppa dessa för att du som användare kan ge feedback på funktionerna.

De neurala filtrena låter dig justera färgtemperaturen i känslan hos ljuset, och påverka objekten på ett naturtroget vis. Detta gör att objekten behåller sitt ursprungliga ljus samtidigt som exempelvis en bakgrund ändras. Detta gör att infallande ljus kan justeras ungefär som om du flyttar ljuskällan på den du fotograferar, men i efterhand.

Skin Smoothing and Style Transfer hjälper dig som arbetar med retusch, för att du ska få så liknande justeringar i huden över fler antal bilder.

Smart Transform gör att kan ändra ålder, uttryck, pose, färger och annat genom att AI-funktionen analyserar innehållet i porträttet. Detta innebär alltså att du kan ändra på åt vilket håll en person på en stillbild tittar, samtidigt som du kan vrida huvudet.

Super Zoom gör att du kan minska JPG-artifakter på ett utvalt ställe i bilden.

Colorize använder maskininlärning för att färglägga svartvita bilder automatiskt. AI-funktionen separerar objekten och känner igen dessa, vilket gör att färgerna också blir korrekta och inte bara färglagda i en passande färg. Färgningen sparas som ett nytt lager som sedan kan maskas och finjusteras.

En ny utforska-panel har skapats för att du ska kunna hitta rätt, och ger tips efter hur du arbetar med programmet genom AI-inlärning av ditt arbetsmönster.

Object Aware Refine Edge and Refine Hair använder nu också AI för att göra bättre markeringar för svåra objektiv som hår och avancerade bakgrunder.

Lightroom

I uppdateringen till Lightroom hittar vi bland annat Advanced Color Grading som vi tidigare rapporterat om.Funktionen presenteras genom ett färghjul där färgnyanserna både visas och justeras. Den visuella hanteringen påminner om samma reglage som redan finns hos bildredigeringsprogrammet Capture One.

Funktionerna för den nya färghanteringen ska introduceras både i Ligtroom, Lightroom Classic och Camera Raw.

Grafiskt vattenmärke är en funktion för den som använder vattenstämplar i sina bilder, där logotypen också synkas över CC. Detta ställs in när man exporterar bilden.

Autoversioner ger versionshantering, som är en nyhet som sparar olika versioner av en redigerad bild som gör att du också kan återgå till en tidigare version. Versionerna kan namnges, och gör alltså att du slipper spara separata bildfiler för olika versioner – versionerna, eller ändringarna man gör, hamnar i filen självt.

Snabbare program, det är det säkert många som längtar efter. Här har Adobe satsat på att snabba upp programmet genom förbättrat GPU-stöd. Passa även på att läsa vår artikel9 tips som gör ditt Lightroom Classic supersnabbtför att ytterligare snabba upp ditt Lightroom.

Direktfångst emd Canon. Med denna uppdatering fungerar nu också direktfångst via liveview direkt in i Lightroom Classic tillsammans med Canon-kameror.

Uppdateringarna finns ute nu och görs genom Adobe CC-appen.