Lag & Upphovsrätt

Polisen kritiserar de som fotade livlösa femåringen

”Någon kom ganska nära med en systemkamera”, säger polisen om räddningsarbetet i Hagfors, då en femåring hittades drunknad. (Bilden är från ett annat tillfälle.)

När den femåriga pojken hittades drunknad i Hagfors i förra veckan, var det flera som fotograferade. ”Jag blir både arg, ledsen och illa berörd när man ser sådant”, säger polisen Thomas Nyberg.

Medan räddningsarbetet pågick i Hagfors i förra veckan, då en femårig pojke hittades drunknad, var det enligt polisen mycket folk som strömmade till platsen.

Polisen Thomas Nyberg var platschef på olycksplatsen, och berättar för Sveriges Radio om situationen:

– Någon kom ganska nära med en systemkamera och fotograferade rakt mot platsen där de här återupplivningsförsöken pågick. Sen var det även en del som satte sig i grässlänterna runt omkring, ungefär som att man skulle se på en fotbollsmatch, och en del av dem hade mobiltelefoner framme. Man kan ställa sig frågan: ”varför man ska fota egentligen?”. Och framför allt: ”skulle jag själv vilja bli fotad om jag råkade ut för något sådant här hemskt?”, säger Thomas Nyberg.

Till de som väljer att stanna till vid en olyckplats, för att till exempel fotografera, skickar han en tydlig uppmaning.

– Är det en olycka ska man självklart hjälpa till, om man kan det. Annars ska man, ärligt talat, gå därifrån.

”Någonting har blivit skruvat”

Vi har tidigare skrivit om liknande situationer. 2019 valde flera personer att filma en dödsolycka på E4:an, vilket fick polisen att uttrycka hur de ”känner mycket olust och upprördhet över den likgiltighet som människor visar”.

Vid tågolyckan på Stora Bältbron 2019 var det många som fotograferade trots polisens uppmaning att inte göra det. Ett 40-tal personer bötfälldes, eftersom de hade använt sina mobiler bakom ratten vilket är olagligt.

2015 riktade ambulanspersonal skarp kritik mot att folk kommer allt närmare för att ta bilder vid olyckor. ”Någonting har blivit skruvat. Man ska inte ta bilder på människor som sitter fastklämda i bilar eller hoppat över en bro eller så. Det är djupt oetiskt, precis som när folk tar bilder i stället för att hjälpa till”, sa då Henrik Johansson, ordförande för Alarm Ambulansförbundet.