Utställning

Pontus Höök ställer ut i Sverige – med bilder från sina 25 år i USA

Den svenska sångerskan Zara Larsson, fotograferad av Pontus Höök på Lower East Side i New York 2016. Nu visar Pontus bilder från sina 25 år i USA med utställningen ”Over there” som öppnar på Abecita Popkonst & Foto i Borås den 6 oktober.

Den 6 oktober öppnar Abecita Popkonst & Foto en stor utställning med Pontus Hööks bilder. Världskändisar, presidenter och omvälvande nyhetshändelser har han fotograferat under sina 25 år som fotograf i USA.

1997 till 2022. I mer än halva livet har Pontus Höök varit verksam som fotograf i USA. Han frilansar i dag åt de flesta stora svenska tidningar, även flera skandinaviska, som behöver en egen vinkel på det som händer ”over there”. Det är också titeln på den utställning Pontus nu öppnar på Abecita Popkonst Foto i Borås, den 6 oktober. Där summerar han sina 25 år i USA med ett stort antal bilder. 80 stycken för att vara mer exakt.

Pontus Höök

Ålder: 50 år.

Bor: I New York, USA.

Familj: Frun Annelie och döttrarna Olivia, 15 år, och Alicia, 10 år.

Gör: Fotograf som jobbar för svensk och skandinavisk media, både med stillbild och video. Fotograferar även skandinaviska bröllop i New York.

Aktuell med: Utställning på Abecita Popkonst & Foto i Borås, som öppnar 6 oktober 2022. Där visas bilder från hans 25 år i USA. Utställningen pågår fram till 22 januari 2023.

Utrustning: Canon R6 och R5 med främst objektiven 17–35mm, 70–200mm och 24–105mm. Även 35mm, 50mm, 85mm och 300mm.

Webb: pontushook.com, på Instagram: @lookforhook

Flera kända ansikten har Pontus haft framför sin kamera. En del är snarare att betrakta som ikoner i dag, som sångerskan Whitney Houston.

Pontus växte upp i Tranemo och började som 18-åring jobba som fotograf på Borås Tidning. Därefter blev det vikariat på Expressen, GT, GP och Aftonbladet, innan han som 25-åring flyttade till New York.

– Det faktum att jag kom till New York var så olikt mig, för jag var en småstadspojk. Jag var inte den som tog för mig, säger Pontus i en stor intervju med Kamera Bild från i somras.

Där berättar han vidare om den första tiden i USA:

– Det var spännande så klart. Samtidigt var jag jättedålig på engelska, men när man är i den åldern tänker man inte så mycket på sådant. Det ska fixa sig, liksom. Och det gjorde det ju, får man väl säga.

Kennedy Space Center i Florida, klockan 20.47 den 9 december 2006. Christer Fuglesang skjuts ut i rymden. »Det var en sådan här ”larger than life”-upplevelse. Jag stod där och tog bilder och kände hur euforin svepte över mig«, beskriver Pontus känslan vid starten.

”Som fotograf gillar man sådant”

25 år efter flytten är han ännu kvar. Och hans bilder som snart hängs upp på väggarna i Borås vittnar om en omfattande fotokarriär. Här syns världskändisar som Michael Jackson och Whitney Houston. Ett stort antal amerikanska presidenter och flera omvälvande nyhetshändelser, som terrordådet 2001 eller då Christer Fuglesang sköts ut i rymden från Kennedy Space Center i Florida.

– Det var på kvällen, runt halvnio så det var helt mörkt. Upplevelsen när den här raketen åker upp och allt lyses upp som om det var dag, och man känner att allt börjar vibrera, det var en sådan här ”larger than life”-upplevelse. Jag stod där och tog bilder och kände hur euforin svepte över mig, säger Pontus om den historiska kvällen 2006.

Dagen efter täckte hans bild hela omslaget på Aftonbladet.

– Bilden var på både fram- och baksida med bara en rubrik. Likadant inuti, med en bild över ett helt uppslag med bara en bildtext. Som fotograf gillar man sådant.

Svenska statsministrar i Ovala rummet. 2018: Statsminister Stefan Löfven och president Donald Trump.

”Blivit lite för amerikaniserad”

Efter alla år som New York-bo finns för tillfället inga planer på att flytta hem med familjen till Sverige, även om Pontus har sagt så tidigare.

– Jag har alltid känt mig mer svensk än amerikansk, även om jag nu har bott här längre tid än i Sverige. Men på senare tid har jag känt att jag kanske har blivit lite för amerikaniserad, att jag kanske föredrar det framför Sverige. Den tanken skrämmer mig lite, säger Pontus.

Så det blir inte någon flytt till Sverige?

– Jag tror inte ens att vi vet. En gång i tiden satte vi ett datum, men inget hände. Nu är vi kvar. Samtidigt klappar jag mig själv på axeln, att jag har överlevt här i 25 år. Det har man inte kunnat ta för givet. Det får man vara tacksam för.

Utställningen ”Over there” öppnar på Abecita Popkonst Foto i Borås, den 6 oktober. Då blir det en sittande vernissage klockan 18.30 där Pontus Höök medverkar. Utställningen pågår sedan fram till den 22 januari 2023.