Prylnyhet

Canon tar en annan väg än konkurrenten med 5D Mark III

Tre och ett halvt år efter Canon Eos 5D Mark II kom efterföljaren. Och det syns också tydligt hur Canon tänker i jämförelse med sin största konkurrent när det gäller kamerans specifikationer. Efterföljaren är nämligen just en efterföljare.

Det har varit en lång väntan för många proffs- och hobbyfotografer som velat uppdatera sin 5D Mark II. Nu är den här, och specifikationerna ser lovande ut. Tittar vi på vad många ägare av 5D Mark II vill åt så handlar det inte alls om megapixlar. I stället är det bland annat ett premierat dynamiskt omfång med intressanta brusegenskaper på höga ISO.

Som en allroundkamera som ändå har sex bilder per sekund finns alla möjligheter för Canon att fylla den tomma kameraplatsen hos användarna. Frågan är om detta inte är exakt vad de vill ha. För den absolut extrema och proffsiga fotografen finns 1D X som erbjuder allt och lite till. Med 5D Mark III ser vi en del godsaker från 1D X, men ändå nedtaget på en nivå som antagligen kan passa många fler än vad det finns proffsfotografer.

Jag har ännu inte analyserat några testbilder för att dra någon slutsats i hur Canon har lyckats med detta, men sedan tidigare vet man att färre pixlar är bättre än flera på samma sensoryta om man är ute efter en ökad dynamik. Här ser vi att Canon valt vägen att inte höja 5D Mark II:s upplösning alls (från 21 till 22,3 megapixel) vilket bara bevisar att Canon satsar på en helt annan väg än konkurrenten Nikon.

Nikon har med sin senaste D800 och D800E i stället valt att gå vägen med hög upplösning, närmare bestämt 36 megapixel och med eller utan moaréfilter. Huruvida Nikon kommer att släppa en äkta efterträdare till D700 – som en bantad D4 – återstår bara att se, men för Canons 5D-ägare har motsvarigheten nu kommit. Jag säger inte att det ena är rätt eller fel, men här ser vi en tydlig skillnad i vilken väg Canon respektive Nikon valt att gå. På något vis leder båda vägarna till förbättrad bildkvalitet, men det skiljer sig rätt stort i användningsområde ur fotografens synpunkt.

Men tre år av utveckling är ändå tre år, och jag antar att Canon menar att de flesta som använder sin 5D Mark II ändå klarar sig med den upplösningen, 22 megapixel – men att de vill åt möjligheten att fotografera ”helt okej bilder” med ISO 25 600 som nu ligger inom 5D Mark III:s grundomfång.

Canon 5D Mark III innehåller också flera av de nyheter vi tidigare såg i proffshuset 1D X, bland annat samma bildprocessor DIGIC 5+, även om 5D Mark III bara fick en sådan innan för skalet. Men tydligen räcker också detta för att ge användaren en del intressanta funktioner som HDR-läge, många inställningsmöjligheter för multiexponering, samt RAW-bearbetning direkt i kameran och korrigering av kromatisk aberration utan att slöa ner bildtagningen. Det här med bildfunktioner är också något som öppnar upp för ett större antal användare – funktionerna är något som hobbyfotograferna gillar – och proffsfotograferna hatat. Men nu har båda grupperna lärt sig fördelarna med dessa.

Tankesätt med ergonomi verkar avspegla sig från 1D X, som i sin tur sneglat mot konkurrenten. Formerna hos 5D Mark III är nämligen mer runda och mjuka, något som många upplever att det leder till en bättre känsla i ergonomi. Liksom det här med knappar har Canon klurat ut hur man kan nå kamerans avancerade funktioner på ett snabbt sätt. Det känns genomtänkt helt enkelt.

Det vi ser nu är att Canon lovar mycket bildkvalitet och förhoppningar av stora förbättringar från föregångaren. När vi får möjlighet att testa kameran kommer det att visa sig hur mycket de faktiskt lyssnat på fotograferna som varit med och kommit med förslag till förändringar från 5D Mark II.

Chefreadktör Elin Parmhed håller med om att rätt förändringar gjorts.

- Det har funnits en del kritik mot autofokusen i 5D Mark II och Mark III har fått ett nytt AF-system. Vad det går för får vi se i ett kommande test. Att ISO-grundnivån höjts är inte förvånande, men ändå glädjande. Sen uppskattar jag något så litet som Rate-knappen för att snabbt kunna gradera sina bilder. Vet inte om det är möjligt att kopiera över bilder med ett visst betyg från CF-kortet till SD-kortet, men det skulle vara en bra funktion. Då har man kvar alla bilder på CF-kortet, men kan snabbt föra över sina favoriter via SD-kortet.

MER OM NYHETERNA I CANON EOS 5D MARK III HITTAR DU HÄR.