https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/fujifilm-slapper-nytt-i-maj
548557
Prylar
falskt
Prylnyhet

Fujifilm släpper nytt i maj

Totalbetyg

Den japanska tillverkaren Fujifilm har meddelat att de kommer att lansera den femte generationen av X-kameror på deras X Summit i maj i år.

I en video som till stor del handlar om att Fujifilms X-fattning firar tio år i år meddelar de också att de i år kommer att lansera den femte generationen av sina X-kameror. 

k

För tio år sedan lanserades alltså Fujifilms X-Pro1, en kamera som många kom att uppskatta för sin design och bildkvaliteten. Den fick dock en hel del kritik för sin autofokus som var långsam och skapade problem när man ville fotografera något som rörde sig. Sedan dess har Fujifilm lanserat en hel del kameror och idag anses inte deras fokussystem vara speciellt långsamt längre, snarare tvärtom. 

I videon nämner Fujifilms representant Yuji Igarashi att de under sitt X Summit i maj kommer att presentera nästa generations X-kameror. Exakt vad det innebär får vi dock inte veta. Måhända lanserar de flera nya kameror (en i varje segment) vilket hänt tidigare, eller så kommer det endast en ny kamera.

k

Tidigare under 2021 har de dock avslöjat att dehar en ny sensor på gång med så kallad stackad teknik, det ger fördelar för bland annat seriebildstagning och filmegenskaper. Det här är en teknik som först kom i Sonys A9 och senare även i A1, men som nu också finns i Nikons Z9 och Canons R3. I samma uttalande meddelande man också att det kommer en nyt toppkamera under 2022. Huruvida det innebär Fujifilm tänker sig en uppföljare på deras, nu till åren komna, X-H1 eller om det blir en X-T5, återstår att se.