https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/olympus-om-d-e-m10-kompakt-kvalitetssytem
543308
Prylar
Prylnyhet

Olympus OM-D E-M10 - kompakt kvalitetssytem

● BILDSPEL

Totalbetyg

Olympus fortsätter sin utveckling av OM-D-serien med den nya modellen E-M10. En kompakt och användarvänlig kamera med många av finesserna från E-M1. Samtidigt lanseras också en ny vattentät kompakt och en långzoom.

E-M10 presenteras som ett alternativ för den som vill ha ett kompakt kamerahus utan att behöva tumma på kvaliteten. Live MOS-sensorn på 16 megapixlar kommer från E-M5 och processorn är samma som återfinns i E-M1. Denna kombiantion talar för att bildkvaliteten ska vara bra. 

Huset är byggt av metall vilket ska ge en rejäl känsla i kameran, trots den mindre storleken. Bildstabiliseringen är 3-axlig och ska motverka båda horisontella, vertikala och rullande rörelser. 

Wifi finns givetvis i kameran och fungerar på samma sätt som i tidigare kameror, alltså att man fotar av en QR-kod med mobilen för att föra över alla inställningar. Kameran kan sedan styras via telefonen och har du det nya objektivet med motorzoom kan du även zooma objektivet med telefonen. 

De två nya objektiven är en ny pannkakszoom men elektronisk zoom och ett 25mm f/1,8. Pannkakszoomen M.ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6 EZ är bara 22,5 mm tjock vilket gör den väldigt kompakt. 

Kameran kommer ut under februari, finns i färgerna silver och svart och kostar 7400 med det nya kitobjektivet och 6500 med det vanliga 14-42mm. 

 

Olympus OM-D E-M10

  • kompakt hus av metall
  • samma 16 mp-sensor som E-M5
  • samma TruePic VII-processor som i E-M1
  • 8 bilder per sekund
  • upp till ISO 6400

Ny långzoom och vattentät kompakt

Olympus lanserar också en långzoom med punktsikte för de som vill se till att träffa rätt med kameran. SP-100EE (där EE står för Eagle Eye) har ett uppfällbart punktsikte ovanpå kameran som ska göra det lättare att fokusera på de längre brännvidderna. Objektivet sträcker sig från 24mm till 1200mm (motsvarande 35mm). Kameran kommer ut i mitten av mars och kommer att kosta 3700 kronor.  

Man har även passat på att uppdatera TG-850 som är den senaste varianten av de vattentäta kompakterna. Den har nu fått en vinklingsbar skärm på baksidan, samt förbättrad optik. TG-850 kommer ut i mars och då till ett pris av 2800 kronor.