https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/olympus-pen-f-prestandakamera-i-retrostil
544759
Prylar
Prylnyhet

Olympus PEN-F – prestandakamera i retrostil

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/pen-f.jpg?itok=MAmH7jUa', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/pen-f.jpg?itok=MAmH7jUa', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/pen-f.jpg', w: 2000, h: 1257, title: ' ' },]

Totalbetyg

I nya PEN-F blandar Olympus stilen från PEN-serien med prestanda från sin högre OM-D-serie. Tanken är att attrahera gruppen som ligger mellan de två skikten i deras modellprogram.

 

Olympus PEN-serie har främst riktat sig till den designmedvetne fotografen, medan deras OM-D-serie stått för de kameror som presterar och har den senaste tekniken. Med nya PEN-F – med samma namn som kameran från 1963 – vill Olympus rikta in sig på den grupp som vill ha både design och modern teknik, och har därför designat kameran i retrostil, men hämtat upp teknik från bland andra OM-D E-M1 och OM-D E-M10 Mark II.

I kameran sitter en ny micro-four thirdssensor på 20 megapixel utan lågpassfilter. genom möjligheten att fotografer i upp till 50 megapixel. ISO-omfånget är 200–25600 med möjlighet att gå ned till ISO 80.

 

 

PEN-F har också utrustats med en elektronisk sökare på 2,36 miljoner bildpunkter samt en vridbar pekskärm på 3 tum och 1,03 miljoner bildpunkter. På skärmen kan man bland annat ställa in fokuspunkt, men också använda sig av spotmätning av ljuset på den punkt man trycker för korrekt exponering.

Den elektroniska sökaren har även en funktion där man kan slå på ett läge för högre dynamiskt omfång, "S-OVF", för att lättare kunna visa detaljer i bilden.

 

 

Kameran har fått ett kreativt kontrollhjul som man snabbt kan nå fyra olika funktioner för inställningar av färgprofiler och art-filter med. På så vis kan du justera kontrastkurvor precis som i Photoshop direkt i kameran, men även färgnyanser, färgmättnad, filmkorn, vinjettering och monokroma profiler. Tanken är att alla dessa justeringar som fotografen ställt in, inom en snar framtid också ska komma med in i datorn via råfilen.

Många funktioner

PEN-F har också fått den fem-axliga bildstabiliseringen som ska möjliggöra handhållen fotografering i en förbättring på fem steg.

För fotografering i 50 megapixel så kombineras 8 bilder till en och samma bild. På så vis kan kameran ge bildfiler i "High resolution RAW" vid användning av stativ. Kameran behöver en sekund för fotograferingen och 2,5 sekunder till för att processa bilden. Om något objekt rör sig i bilden under exponeringen så får denna del en lägre uppslösning.

PEN-F kan som smabbast ta bilder i 10 bilder per sekund i H-läget, eller 5 bilder per sekund med bibehållen följande autofokus. Kameran har också ett anti-shock-läge för att dämpa vibrationer från slutaren vid exempelvis landskapsfotografering.

Film spelas in i full-HD i 60 bilder per sekund, och videofunktionen har stöd för fokus-peaking och bildförstoring som hjälp vid manuell fokusering. Det går även att spela in timelapsefilm i 4K.

För den som gillar retrogluggar eller har gamla micro four-thirdsobjektiv hemma så har Olympus nu öppnat för möjligheten att mata in vilket objektiv man använder i PEN-F. På så vis sparas all information om exempelvis aktuell bländare i bildfilens EXIF-data.

Förutom detta har den också inbyggd wifi som gör att du kan fjärrstyra den eller föra över bilder till din smartphone via Olympus kameraapp.

 

 

Olympus PEN-F säljs i svart och silver med säljstart i februari. Priset för kamerahuset är satt till 13 500 kronor, i kit med kamerahus och pancake-objektivet 14-42mm/3,5-5,6 EZ ED för 14 990 kronor, samt i kit med kamerahus och objektivet 17mm/1,8 för 15 990 kronor. Blixten FL-LM3 medföljer.

Ämnen