Prylnyhet

Två nya Olympusobjektiv med fokus på oskärpa

Olympus lanserar nu två nya fasta objektiv med hög ljusstyrka för de fotografer som vill ha så kort skärpedjup som möjligt med sina micro four thirds-kameror.

En av nackdelarna med den mindre sensorn i micro four thirds-kamerorna är att det är svårt att få riktigt kort skärpedjup. Det försöker nu Olympus råda bot på genom att lansera två objektiv med bländare f/1,2. De har sedan tidigare ett 25-milimetersobjektiv med den bländaren, men nu kommer även ett objektiv med brännvidden 17 milimeter och ett med 45 milimeter (vilket motsvarar 35 respektive 90 milimeter i småbildsformat).

Olympus kallar den här familjen objektiv för M.Zuiko F1.2 Pro. Att de menar att det är en serie hintar om att de kommer att lansera flera objektiv med samma ljusstyrka.

M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO och M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO som de två nya objektivens fulla namn är, är likt de andra objektiven i Olympus Pro-serie, vädertätade och tål temperaturer ner till -10°. De två nya objektiven är även konstruerade för att vara ungefär lika stora som det existerande 25mm f/1,2.

Olympus har konstruerat objektiven för att ge en så snygg oskärpa som möjligt, något som efterfrågas allt oftare. För att uppnå det har de byggt objektiven så att den sfäriska abberrationen inte korrigeras fullt ut. Det ger en mjuk övergång mellan skärpa och oskärpa. Något som ska ge en tredimensionell känsla i bilderna enligt Olympus och efterlikna "klassiska" objektiv.

17mm f/1,2 Pro har en vikt på 390 gram och en närgräns på 20 centimeter. Objektivet kommer att börja säljas i mars 2018 och priset hamnar på 13490 kronor.

45mm f/1,2 Pro väger 410 gram, har en närgräns på 50 centimeter. Säljstarten är i november och priset kommar att hamna på cirka 12490 kronor.