https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/western-digital-slapper-harddisk-pa-20-tb-med-ny-flashteknik
548304
Prylar
falskt
Prylnyhet

Western Digital släpper hårddisk på 20 TB med ny flashteknik

Totalbetyg

Med integrerat flashminne hos den klassiska mekaniska lagringstekniken ökar både prestanda och säkerhet, samtidigt som lagringsutrymmet kan göras stort – vilket välkomnas av dagens fotografer och filmare.

Western Digital meddelar nu att man har utvecklat den klassiska mekaniska lagringstekniken ytterligare ett steg, något som ökar både prestanda och tillförlitlighet. Den nya tekniken OptiNand använder sig av flashbaserat minne direkt på styrkretsen för hårddisken, som i sin tur snabbt kan kommunicera med datorn – och därefter arbeta med den data som finns lagrad på hårddiskens skivor.

Fördelen med den nya tekniken är enligt WD att prestandan kan ökas hos de mekaniska hårddiskarna genom att kommunikationen använder det snabbare flashminnet, samtidigt som tillförlitligheten blir bättre vid exempelvis problem om hårddisken skulle stängas av, då skivornas rotation kan försörja hårddisken så den kan spara ned oskrivna data innan den stannar.

0#8#Lagring för fotografer

Ökad prestanda och tillförlitlighet gör att de nya hårddiskarna kan passa som hårddiskar i NAS-enheter eller mellanlagring, alternativt ett arkiv för exempelvis bilder eller filmer som en fotograf sparat för framtiden.

Den klassiska mekaniska hårddisken med snurrande hårddiskar har främst två fördelar, bland annat att utrymmet i dagens hårddiskar är större än flashbaserad lagringsteknik, samt att kostnaden per terabyte är mycket mindre hos de mekaniska hårddiskarna. 

Samtidigt finns även nackdelar – en mekanisk hårddisk är mycket känsligare för stötar medan flashbaserad teknik kan tappas utan större problem. Däremot kan det vara mycket svårt att rädda data från en havererad SSD-hårddisk till skillnad från en klassisk HDD.

 

Hårddiskarna från WD med den nya OptiNand-tekniken finns just nu endast tillgängliga för utvalda företagskunder. 

gr:rror validating access token: Sessi