Vetenskap

Se James Webbs nya bild: Stjärnfödelse i 153 megapixel

James Webb Space Telescope firar ett år – och släpper en ny fantastisk bild på stjärnfödelse.

Nu har nya bilder släppts från James Webb Space Telescope, och denna gång har teleskopet riktat sina kameror mot stjärnbilden Ormbäraren för att fånga detaljerade bilder påRho Ophiuchi-molnet.

Rho Ophiuchi är en stjärna i den till oss närmaste stjärnformationsregionen – där upp till 50 nya stjärnor föds. Avståndet på 390 ljusår gör att teleskopet kan få en klar bild över området eftersom inga andra stjärnor skymmer sikten.

Stjärnorna i området har ungefär samma massa som solen, eller under denna, och innehåller även mörkare områden med protostjärnor som är i början av sitt bildande. Vissa stjärnor påvisar även början av bildandet av protoplanetära skivor, alltså början på ett solsystem.

Förstoring av en del av bilden.

Just denna bild visar det mörka molnet med bågar runt om, som syns både nedåt högra hörnet och uppåt vänster och är de stora jetströmmar av material, med röd färg. I det mörka molnet finns en stjärna skapad av materialet som den omges av.

I juli 2022 skrev Kamera Bild om JWST:sförsta djupfältsbildi samband med att de första bilderna släpptes från teleskopet den 12 juli. Sedan dess har flera bilder släppts. För ett halvår sedan släpptes även en annan bild på stjärnafödelse idvärggalaxen NCG 346.

Läs mer om rymden och rymdfoto på kamerabild.se/rymdfoto.