Fotobranschen

Snart blir fotografers presskort digitala

Svenska Fotografers Förbunds ordförande Paulina Holmgren och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert med varsitt digitalt presskort.

För journalister och fotografer som bevakar nyheter krävs ibland en presslegitimation för att komma in på olika evenemang. Nu lanserar SFF och Journalistförbundet digitala presskort som visas i mobiltelefonen.

Att ha en presslegitimation kan vara användbart för reportrar, fotografer och andra i mediebranschen när de bevakar presskonferenser, konserter, sportevenemang, mässor, nyhetshändelser eller annat. Fram tills idag har dessa sett ut som vanliga id-kort men med tillägget ”press” skrivet med röda versaler överst på kortet. För att få ett sådant har man ansökt om det via Svenska Fotografers Förbund eller Journalistförbundet.

Nu har de tagit fram ett digitalt presskort tillsammans med Freja eID, en statligt godkänd mobil e-legitimation som används för identifiering. Presskortet visas i Frejas app i en mobiltelefon eller surfplatta, och på samma sätt som med det fysiska kortet har den digitala versionen fått ”press” utskrivet i röda versaler. Men där finns även en QR-kod som kan användas för att verifiera att det digitala presskortet är äkta och giltigt.

De fysiska presskorten kommer fortsätta att vara giltiga presslegitimationer i Sverige, men sedan den 10 oktober tillverkas inte längre några sådana. Framöver är det den digitala versionen som gäller för de som ansöker om nya legitimationer. Dock har de digitala inte börjat gälla ännu, då SFF och Journalistförbundet just nu jobbar med att få de sista bitarna på plats. Exakt lanseringsdatum meddelas snart.