Lag & Upphovsrätt

Snoop Dogg: Fotografer borde inte få äga sina kändisbilder

När du tar en bild på en person så är den bilden inte fotografens, är kontentan av Snoop Doggs uttalande efter att rapparen Nas blivit stämd för att ha postat en bild på sig själv utan att ha haft tillstånd.

En bild tagen av fotografen Al Pereira 1993, som visar rapparen Nas som står bredvid Tupac Shakur, postades av Nas själv på hans egna Instagram under 2020 utan tillstånd från Pereira.

Al Pereira, som alltså äger upphovsrätten för sin bild på de två rapparna, valde då att stämma Nas för upphovsrättsbrott – något som i sin tur får rapparen Snoop Dogg att kräva en uppdatering av lagen.

I en video kan Snoop Dogg höras säga, fritt översatt, att "när man tar en bild på en person så är den bilden inte din. Hur ska du kunna stämma Nas för en bild som han är med i? Vi behöver nya lagar som hjälper oss artister, för det är andra som säljer bilder på mitt ansikte och jag får ingenting, för de tog bilden."

Så fungerar upphovsrätt

Alla bilder som är fotograferade i modern tid är skyddade – antingen av upphovsrätt eller av en särskild fotorätt. Trots lagarna stjäls det ändå bilder, inte minst på nätet. I vår artikel "Upphovsrätt för bilder – 30 frågor och svar" förklarar vi allt som berör upphovsrätt som är värt att veta för dig som fotograf.

Vem är upphovsmannen av en bild?

Det är personen som trycker på knappen.

När jag och min kompis var ute och gick på stan blev vi fotograferade av en främmande person. Jag hittade sen bilden på nätet, och tycker den blev fin så jag lade upp den på min blogg. Men då krävde fotografen att jag tog bort den, varför?

För att du inte äger rätten till bilden. Det är bara fotografen, den som trycker på knappen, som gör det. Att du och din kompis syns på bilden ger er inte någon del av upphovsrätten och därmed inte rätten att publicera bilden eller att sprida den. För att få använda bilden måste du först avtala med fotografen kring de ekonomiska rättigheterna.På allmän plats är det fritt fram att fotografera och fotografen behöver inte fråga om lov först.

Fler frågor och svar om upphovsrätt går att läsa här: