Prylnyhet

Sony A6400: Med följande autofokus i realtid

Sony släpper en ny kamera med APS-C-sensor med fokus på snabb följande autofokus och förbättrad ögon-AF i realtid.

I Sonys nya fartmonster som ersätter A6300har man utvecklat arvet från Sonys senaste fullformatsmodeller A9, A7R III och A7 III. Ett av ledorden som Sony själva använder är snabbhet och förbättrad autofokus, något som hos A6400 innebär snabbare fokusering och följande autofokus, bland annat på ögon, i realtid.

Kameran har en APS-C-sensor på 24,2 megapixlar och ett ISO-omfång upp till 102 400 ISO.

Ny autofokus

Bland annat introducerar Sony "Realtids ögon-AF" som med hjälp av AI kan hitta, känna igen och sätta fokus på objekt i realtid. Kameran hittar nu ögon automatiskt, och det går själv att välja vilket öga som ska prioriteras. Funktionen kommer även via en firmwareuppdatering till Sony A9, A7R III och A7 III.

Samtidigt introducerar Sony öven "Realtidsföljning" som ett alternativ hos autofokusen, även där med hjälp av AI-systemet. Systemet processar då färg, avstånd, ljushet och rumsinformation för att förfina den följande autofokusen.

Realtids-AF innebär att autofokusen är snabb nog för att göra en realtidsanalys av var fokus ska placeras, snarare än att försöka förutse rörelser för att justera fokusen rätt inför nästa AF-cykel. Detta sker annars vanligen genom att kameran försöker att förutsäga eller gissa hur exempelvis den person man följer förflyttar sig, för att kunna hinna med att ställa fokus rätt inför nästa bild.

Totalt används 425 fas- och kontrastdetekterande autofokuspunkter, utspridda över 84 procent av sensorytan.

Till sommaren ska även en uppdatering till kameran lägga till möjligheten att fokusera på ögon hos djur, automatiskt.

Sony A6400 tar upp till 11 bilder per sekund med följande AF och mekanisk slutare, upp till 116 JPEG-bilder i serie eller 46 bilder i komprimerat råformat.

4K och HLG

Video spelas in i 4K med full pixelutläsning. Sony har även förbättrat sin hybrid-AF för att få till en mjukare fokusering vid filmning.

Nytt är Hybrid Log-Gamma i en APS-C-kamera, med support för HDR, S-Log2 och S-Log3 för grading.

Kameran spelar även in timelapse.

Skärmen på 3 tum är vridbar 180 grader och tiltbar, och har en upplösning på 921k bildpunkter.

Sony A6400 finns tillgänglig från februari. Rekommenderat pris är 11 500 kronor inklusive moms.