Fotonyhet

Stjärnfotograf stämmer SD på 300000 kronor: ”Ytterst allvarligt”

Det är bilder från serien ”End times” som har använts av Sverigedemokraterna utan tillåtelse.

Sverigedemokraterna har utan tillåtelse använt bilder av den amerikanska fotografen Jill Greenberg. Nu stämmer hon partiet för bildstöld.

Den världsberömda fotografen Jill Greenberg har efter tips från allmänheten blivit uppmärksammad på att Sverigedemokraterna gjort ett intrång i hennes upphovsrätt. Därför kräver hon nu SD på 300 000 kronor.

Tidigare i år kunde vi i Sverige se Jill Greenbergs bilder när hon hade utställning på Fotografiska, bland annat med serien av gråtande barn som fått stor uppmärksamhet. Bilderna skapades av Jill Greenberg som ett uttryck för sin ilska mot politiken i USA under Bushadministrationen.

Nu har det uppdagats att SD utan tillåtelse från Jill Greenberg använt flera av hennes bilder med gråtande barn, under valrörelsen i somras. Bilderna publicerades på SD:s sajt, skriver Dagens Media.

Hånade antirasistblogg

Det är Sverigedemokraterna i Mölndal som har använt Greenbergs bilder, och efter bearbetning arrangerat dem till en seriestripp för att driva med den antirasistiska bloggen ”Inte rasist, men” (IRM).

Till Dagens Media säger Henrik Johansson, som driver IRM, att SD använde Jill Greenbergs bilder för att håna sajten.

– De lade ut den här bilden tillsammans med en text där vi utmålades som kränkta crybabies, säger Henrik Johansson.

Ser allvarligt på publiceringen

Jill Greenberg kontaktade SD som i slutet av sommaren tog bort bilderna från sin sajt. Därefter har parterna försökt nå en uppgörelse utan framgång.

”Det är ytterst allvarligt för Greenbergs anseende som konstnär och fotograf att hennes konstverk syns i ett politiskt sammanhang som det aktuella”, står det i stämningsansökan.

I vår artikel Upphovsrätt för bilder – 30 vanliga frågor och svar kan du läsa mer om hur upphovsrätten fungerar för bilder och fotografer.