Fotografer

"Svart album" – fotobok om ljuset i mörkret av Jonas Classon

’’Med boken vill jag visa att det alltid finns ljus och hopp, även när det är som allra mörkast’’, säger fotografen Jonas Classon som bokdebuterar med sina fågelbilder i "Svart album".

I sin flera år långa kamp på sjukhus hittade fotografen Jonas Classon det som lyste upp hans tillvaro – fåglar. För honom var det fågelmötena,naturen och fåglarna som gav honom livet tillbaka.

Boken Svart Album är även en hyllning till fågelskådaren Nils Eriksson som tog med Jonas ut till områden med fåglar, och väckte hoppet om en ljusare framtid.

Jonas Classon och Nils Eriksson.

– Mina möten med fåglar blev ljuspunkter i en annars mörk tillvaro. Att porträttera fåglarna på samma sätt – som ljuspunkter i det svarta – blev ett sätt för mig att bearbeta sjukdomstiden, berättar Jonas Classon för Kamera Bild i samband med offentliggörandet av boken som släpps 10 september.

– Jag har jobbat med ett annat bokprojekt parallellt i flera år, men de här kommer nog alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Troligen för att det är en så personlig skildring. Första boken är alltid speciell, fortsätter han.

Bild ur boken "Svart album" av Jonas Classon.

"Vackert upplysta möten"

I historien bakom bilderna och den tunga tiden berättar Jonas Classon attnaturutflykterna blev allt fler tillsammans med Nils Eriksson, något som också bidrog till att han började må allt bättre. I dag reser han runt hela världen, driver fotogalleri, föreläser om sina bilder och försöker att stärka banden mellan människor och natur.

– I boken får man som betraktare återuppleva mina intima fågelmöten på samma sätt som jag upplevde dem under sjukdomstiden; vackert upplysta – omgivna av mörker, berättar han.

För sitt arbete har Jonas prisats med bland annat ’’Årets unga person i Örebro’’ och Kumla kommuns kulturpris.

Mer information om boken Svart Album hittar du på Jonas Classons hemsida, där du även kan beställa den.

Jonas Classon är även domare i Kamera Bilds fototävling Grand Prix, etapp 4, med tema "natur".