SVENSKA FOTOBOKSPRISET

Svenska Fotobokpriset 2023 återkallas för Cato Leins vinnarbok

Omslaget till ”Northern Silence” av Cato Lein.

Fotografen Cato Lein vann Svenska Fotobokspriset 2023 för sin bok "Northern Silence". Nu återkallas priset av Fotoförfattarnas styrelse då det uppdagats att flera av bilderna i boken inte var hans egna.

Förra året vann Cato Lein Svenska Fotobokspriset 2023 med boken ”Northern Silence”, där han med storformatskamera har skildrat norska Finnmarken, tagna mellan 1984 och 2014.

Under gårdagen visade det sig att flera av bilderna i den vinnande boken är tagna av andra fotografer än Cato Lein själv, något som han själv sa "var ett stort misstag av mig", till Sveriges Radios program Kulturnytt i P1.

De bilder som använts har Cato Lein hittat på en loppmarknad, som i slutändan hamnade i boken av misstag, enligt hans uttalade till Kulturnytt: "Egentligen skulle inte de bilderna vara med i boken, det var mer arbetsredskap och jag tappade kontrollen för formgivaren satt på Island och förläggaren satt i Marseille. Det är pinsamt för mig, men samtidigt finns det inget uppsåt eller att jag har gjort det här medvetet", säger han.

Nu meddelar styrelsen för Fotoförfattarna, de som inom Svenska Fotografers Förbund delar ut priset, att de återkallar Svenska Fotobokspriset 2023 för Cato Lein och hans bok Northern Silence. 

Boken utnämndes som vinnare av en jury som bedömde verket enligt tävlingens kriterier, och därmed också i sin helhet som bokverk. Så här skriver Fotoförfattarna om återkallandet av priset:

"Det har nyligen kommit till vår kännedom att flera bilder i Northern Silence inte är Leins. Ingen information finns i boken eller om boken, som antyder att det ska vara någon annan än Lein som är upphovsperson till alla bilder i Northern Silence.

De nya uppgifterna visar att den grundläggande förutsättningen för att delta i Svenska Fotobokspriset – att författaren äger upphovsrätten till bilderna eller har förvärvat rättigheterna till bilderna i verket – har förbisetts. Detta är något vi ser mycket allvarligt på. Styrelsen för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund har därför beslutat att återkalla Svenska Fotobokspriset 2023 för Cato Lein och Northern Silence."

I februari släpptes även de nominerade till Svenska Fotobokspriset 2024, läs mer om detta här.