FOTOBÖCKER

Svenska Fotobokspriset 2024 tilldelas Things Change Anyway

Årets upplaga av Svenska Fotobokspriset vinns av Fotografen MC Coble och konsthistorikern Louise Wolthers för boken "Things Change Anyway".

Svenska Fotobokspriset 2024 delades ikväll ut på Fotoboksgalan på Bio Rio i Stockholm. Denna 28:e gång tilldelas Things Change Anyway av den icke-binära transkonstnären och fotografen MC Coble och konsthistorikern Louise Wolthers för boken "Things Change Anyway".

Juryns motivering till vinnare av Svenska Fotobokspriset 2024 lyder:

"Verket manifesterar bejakandet av ett tillstånd i ständig förändring, i en symbiotisk process som vänder och vrider på det queera. Det politiska möter på ett sömlöst sätt det personliga, där det mest sårbara korsbefruktas med det generellt existentiella. Dubbelheten avspeglas även i bokens form, med en innovativ struktur i kombination med grafisk illustration och text, som genomsyras av en brinnande strävan efter frigörelse. Läsningen blir ett intimt möte som visar hur vi kan bli modigare tillsammans."

Ämnena kretsar kring den egna relationen, familjen, vänner och naturen. Det handlar också om förändring, könsaffirmerande transition och om utmaningar med klimakteriet. Här speglas hur förändring, queert släktskap och icke-mänsklig anknytning kan se ut. Allt presenterat i en icke-linjär dagbok i en konstellation av ögonblick i livet som pågår här och nu.

Vinnarna MC Coble och Louise Wolthers från Fotoboksgalan 2024.

– Louise och jag gick igenom olika kroppsliga förändringar samtidigt som relationen, arbetetoch livet pågick. Men det fanns inget tydligt före och efter i processen, något vi tagit med oss in i boken genom att undvika ett tydligt narrativ. För att kunna ta till sig den från alla synvinklar behöver den vändas och vridas och upplevas från olika håll, säger MC Coble.

Här kan du se övriga nominerade.

Årets vinnare och nominerade har utsetts av en jury bestående av Dawid (Björn Dawidsson), fotograf och konstnär, Stefan Bladh, fotograf och filmare, Sara Meidell, kulturjournalist och författare, Sepidar Hosseini, multidisciplinär art director, grafisk formgivare och bildkonstnär, Maja Daniels, fotografibaserad konstnär, filmare och vinnare av Svenska Fotobokspriset 2020 med boken Elf Dalia.

2023 års vinnare återkallades

Fotografen Cato Lein vann Svenska Fotobokspriset 2023 för sin bok "Northern Silence". Nu återkallas priset av Fotoförfattarnas styrelse då det uppdagats att flera av bilderna i boken inte var hans egna.

Styrelsen för Fotoförfattarna, de som inom Svenska Fotografers Förbund delar ut priset, meddelade den 13 mars 2024 att de återkallar Svenska Fotobokspriset 2023 för Cato Lein och hans bok Northern Silence. Läs mer om det här.