Kamera & Bild testar

Test: Elinchrom ELB 500 TTL – kraftfull och smidig

Genom att ta med sig studion ut på fältet kan man ta steget längre med sitt porträttfotograferande. Elinchroms smidiga och tåliga studioblixtblixt har smarta funktioner som gör porträttfotografering utomhus riktigt smidigt.

Blixthuvudena är väldigt små och lätta. Det gör att man inte behöver så tunga stativ för att hålla dem uppe, vilket gör att man kan banta ner vikten ännu mer. Det negativa är dock att de lätt blåser omkull om man inte har något tungt fäst i stativen.
Själva blixten med batteri är en rejäl klump. Nästan 2,5 kilo väger den och den hindrar en från att verkligen ta med blixten längre bort. Samtidigt ger det rejäla batteriet möjlighet att fotografera väldigt länge. Blixten går även att använda i inkopplat läge med ström.

Vill man fotografera utomhus med ljussättning har man egentligen två alternativ. Antingen så använder man sig av speedlights som man trådlöst kopplar till kameran eller så tar man steget längre och använder riktiga blixtaggregat. Profoto A1 som vi tidigare har testat, har setts som ett mellanting mellan en speedlight och en studioblixt. Eller som en kameramonterad studioblixt, men med begränsad blixtstyrka såklart.

Tar över solen

Ska man använda blixtar ute i solsken och använda blixten som huvudljus och inte bara som upplättning av skuggor och komplement till solljuset så krävs det en hel del effekt. För att ta över solljuset så räcker speedlights inte till och det är här Elinchrom ELB 500 TTL kommer in i bilden. ELB 500 TTL har en maximal effekt på 500 watt/s, vilket kan jämföras med Profoto A1 vars maximala effekt ligger på 76 watt/s. Profotos blixt må vara starkare än de flesta speedlights – men det är fortfarande långt ifrån en studioblixt. På Profotosidan finns även Profoto B1, som till skillnad från ELB 500 TTL har batteriet inbyggt i själva blixtarna.

Stort batteri

Elinchrom ELB 500 TTL består av ett batteripack där man kan koppla in ett eller två blixthuvuden. Blixten säljs i två paket med antingen en eller två blixthuvuden. Om man ändå lägger dessa dessa pengar på en studioblixt så är prisskillnaden mellan paketen är väldigt liten. Så de flesta köper antagligen paketet med två blixthuvuden. Batteriet i sig är en bastant klump medan huvudena är små och lätta. Totalt väger batteriet tillsammans med två huvuden 2,48 kilo vilket i sammanhanget är väldigt lite.

Att använda blixten är enkelt. Menyerna är logiska och enkla och inställningarna sker med smidiga.

Utrustningen packas enkelt ner i den medföljande väskan, som är stor som en större sportväska, och går då att bära med sig relativt enkelt. Jämför man med speedlights som tillexempel Profoto A1 så är det ju självklart betydligt mer att släpa. Man går inte gärna en längre sträcka, då blixtarna med blixtstativ och kamerautrustning ändå väger en hel del.

Smidig hantering

Att sätta upp utrustningen går snabbt och smidigt. Blixtarna styrs trådlöst med antingen Elinchrom Skyport HS/Pro eller med Phottix ODIN II. Det gör att man inte behöver köpa en ny sändare om man redan har endera sedan innan.

Det märks fort att blixtarna är gjorda för att användas utomhus. Både då de känns riktigt tåliga och robusta och även har små finesser som ett fäste, man kan köpa till, vilket fäster batteriet i ett av blixtstativen.

Stora softboxar och paraplyer fångar lätt vinden, så det är väldigt smart att fästa dem i någonting tungt för att slippa problemet med att de blåser omkull vid varenda liten vindpust.

TTL-Funktion

Som namnet antyder så har blixten en TTL-funktion. Det är Elinchroms första blixt med automatiskt ljusmätning. Speciellt när man arbetar ute, i ett ljus som ständigt skiftar så är det riktigt användbart. Under testet var det växlande väder, med en sol som snabbt kom och gick. Då var TTL-funktionen riktigt smidig, då jag slapp ställa om styrkan så snabbt solen försvann. Det var bara att fotografera vidare med möjlighet att ha mer fokus på själva fotograferingen.

Ta över solen. Med 500 Ws är Elinchrom ELB 500 TTL så pass stark att du kan ta över omgivningsljuset helt utomhus. Nikon D750 1/400 S, F/13, ISO 100

Självklart är ju inte TTL någonting för alla tillfällen. Automatik är bra, men som med all automatik så vill man ibland själv vara den som bestämmer allt.

Sammanfattning

Blixten är en fröjd att använda, från uppsättning till färdigt resultat. Den är enkel men samtidigt riktigt avancerad. Man kan enkelt använda den på sin egen nivå för att utvecklas med ljussättning både inne och ute. Blixtarna fungerar självklart lika bra inne i en studio som ute på fältet. I studion kan man ha batterierna inkopplade hela tiden, men det är ute som de verkligen briljerar.

Uppmuntrar till kreativitet

Med en ljusstyrka som för det mesta kan spela ut solen, samtidigt som formatet är kompakt nog för att kunna bäras med av en själv så uppmuntrar de verkligen till att ta fotografier man aldrig riktigt ens funderat på innan. Att kreativt kunna använda professionell ljussättning överallt är verkligen något speciellt, lägger man därtill den enkla hantering och smidigheten med TTL så är verkligen Elinchrom ELB 500 TTL en höjdare.

Det man får för att släpa med sig en blixt som denna är ett rejält batteri som klarar 400 blixtar i full styrka på en laddning, med en styrka som spelar ut solen. Det är lite osmidigare att ha ett batteripack jämfört med ­Profoto B1, men man vinner på kapaciteten, med den nästan dubbla batterikapaciteten. Men, vet man av sig att man inte har an­vändning av ett så här pass kraftigt batteri, så är Profotos system smidigare. Själva blixthuvudena är självklart lite större, men den totala vilkt man måste ta med sig blir mindre.