Prylnyhet

Två unika objektiv – Laowa 15mm f/2 och Laowa 7,5mm f/2

Venus Optics är ett företag som ligger bakom objektivserien Laowa. Sedan innan finns det, enligt dem själva, mest raktecknande vidvinkeln i världen, 12mm f/2,8. Nu kommer de med ett 15mm för fullformat och ett 7,5mm för MFT.

Venus Optics forstätter på den inslagna banan och menar att deras nya 15mm f/2 FE Zero-D ska ha näst intill ingen distorsion alls. Till skillnad från det första objektivet i serien som finns till både Canon, Nikon, Sony och Pentax är det nya 15mm f/2 FE Zero-D designat speciellt designat för Sonys fullformatskameror.

I konstruktionen har man försökt få ner storleken och vikten så mycket som möjligt för att det ska bli en bra match tillsammans med Sonys lätta spegellösa kameror i A7-serien.

För de fotografer som använder MFT-kameror från Panasonic eller Olympus kommer också ett objektiv. 7,5mm f/2 FE, som motsvarar 15 millimeter i fullformat är även det i princip raktecknande. Venus Optics säger att det ska vara optimalt för att till exempel kameror som fästs på drönare för landskapsfotografering från luften tack vara sin kompakta storlek och låga vikt.

Men även för alla andra som vill ha ett lätt, ljusstarkt och raktecknande vidvinkelobjektiv till sin MFT-kamera.

Båda objektiven är manuellt fokuserade.

Det sägs att båda objektiven ska dyka upp under första delen av 2017, men några priser har ännu inte avslöjats.