Vetenskap

Unikt foto: Två exoplaneter fångade på samma bild

För första gången någonsin har astronomer vid Europeiska sydobservatoriet (ESO), fångat två så kallade exoplaneter på samma bild, som kretsar kring en stjärna liknande vår sol.

Astronomer har fotograferat en ovanlig bild av två planeter som kretsar kring en avlägsen solliknande stjärna. Det har hittills aldrig tidigare hänt.

Fotografiskt kanske bilden inte ser speciellt spännande ut, men den är unik. För första gången någonsin har astronomer vid Europeiska sydobservatoriet (ESO), fångat två så kallade exoplaneter på samma bild, som kretsar kring en stjärna liknande vår sol. Ordet exoplanet är en förkortning av extrasolär planet och betyder att de befinner sig utanför vårt solsytem.

Bilden som är fotograferad med ESO:s ”Very Large Telescope” föreställer en ung solliknande stjärna som befinner sig cirka 300 ljusår bort. De två planeterna som kretsar kring stjärnan gör det med avstånd som är 160 och 320 gånger större än avståndet mellan solen och jorden.

De två planeterna som kretsar kring stjärnan gör det med avstånd som är 160 och 320 gånger större än avståndet mellan solen och jorden.

”Ett system likt vårt eget”

Med hjälp av bilden hoppas forskarna kunna få kunskaper om vårt eget solsystem.

– Denna upptäckt ger en ögonblicksbild av ett system likt vårt eget solsystem, men i en mycket tidigare utvecklingsfas, säger Alexander Bohn, forskarstudent vid Leidens universitet i Nederländerna, i ett pressmeddelande.

Bilder på planetsystem med fler än en planet är ovanliga. Tidigare har två sådana system kunnat observeras, men då med stjärnor som skilde sig markant från vår sol. ESO:s bild är därför den första bilden av mer än en exoplanet runt en solliknande stjärna.

– Även om astronomer indirekt har upptäckt tusentals planeter i vår galax har bara en liten bråkdel av dessa exoplaneter direkt avbildats, säger medförfattare Matthew Kenworthy, docent vid Leiden University.

Han tillägger att ”direkta observationer är viktiga i sökningen efter miljöer som kan innehålla liv”.