Lag & Upphovsrätt

Wikimedia Sverige överklagar inte dom om offentlig konst

Efter konsultation med advokater och Wikimedia Foundations jurister har Wikimedia Sverige tagit beslutet att inte överklaga domen om spridning av bilder på offentlig konst på nätet.

Domen från Patent- och marknadsdomstolen som vi tidigare skrivit om gick i linje medHögsta domstolens beslut för ett år sedan, efter att Bildupphovsrätt hade lämnat in en stämningsansökan mot Wikimedia Sverige eftersom de via sin databas offentligkonst.se visade bilder av offentlig konst utan konstnärernas tillstånd.

Domen innebär att konstnärerna har rätt att bli tillfrågade och få betalt när organisationer, företag eller liknande professionella användare vill publicera till exempel en konstsamling på nätet, även när det gäller offentlig konst.

Arbetar för lagändring

Beslutet att inte överklaga domen grundar sig på att chanserna att vinna bedöms som låga i jämförelse med den höga ekonomiska risken.

Föreningen Wikimedia Sverige kommer istället arbeta för att få till en lagändring som stärker panoramafriheten och allmänhetens tillgång till det offentliga rummet. Panoramafriheten gör det möjligt att fotografera, filma, måla eller teckna av byggnader eller konstverk som är permanent placerade i det offentliga rummet, och därefter publicera resultatet. Föreningen söker nu stöd från allmänheten för att kunna driva frågan vidare med hjälp av en crowdfunding-kampanj.

– Det är oerhört tråkigt att Sveriges offentliga konst inte längre fritt kan diskuteras och tillgängliggöras online. Regering och riksdag har dock möjligheten att snarast uppdatera lagstiftningen så att Sveriges lagar anpassas till en allt mer digital värld, säger John Andersson, verksamhetschef på Wikimedia Sverige.

Mer om upphovsrätt

I vår artikel"Upphovsrätt för bilder – 30 vanliga frågor och svar"kan du läsa mer om bilders upphovsrätt och om vad som är lagligt, samt artikeln"Känkande fotografering – så undviker du att bli en kriminell fotograf"om vad fotolagen säger kring fotografering i offentlig miljö.