Kamera & Bild testar

Så bra är Olympus nya vidvinklar

Olympus har börjat fylla på sitt sortiment med proffsobjektiv till sina micro four thirds-kameror (MFT) rätt duktigt. I år har två nya vidvinkelobjektiv, ED 7-14 f/2,8 PRO och ED 8 f/1,8 PRO kommit och här får du se hur bra de presterar.

Olympus har delat in sina micro four thirdsobjektiv i tre grupper, standard, premium och pro. Pro-segmentet, som de två testade objektiven tillhör har nu, med dessa två inräknade, brännvidder från 8 millimeter fisheye upp till 150 millimeter tele.

Den skenbara brännviddsförlängningen ligger på två gånger så rent effektivt har man ju från 16 till 300 millimeter att arbeta med om man vill ha det bästa från Olympus. Samtliga objektiv har en bländare på f/2,8 förutom fisheyeobjektivet som begåvats med f/1,8 i stället.

Många användningsområden

Vidvinkelzoomen som ska testas här har alltså en brännvidd som kan sägas motsvara 14-28 milimeter om man räknar om det till småbildsformatet, en trevlig brännvidd som fungerar bra till många olika sorters motiv. Landskap, reportage, porträtt (om man är vågad), sport och så vidare.

Fisheyeobjektivet har kanske ett lite smalare användningsområde, men här har Olympus tänkt till och gett objektivet en närgräns på två och en halv centimeter som gör att det även fungerar för att ta spännande makrobilder när man får med riktigt mycket i bilden. Visserligen är det ganska knepigt att använda ett makroobjektiv med en närgräns på bara ett par centimeter för allmänt makrofotograferande, men det öppnar upp för fler möjligheter i alla fall.

Annars är fisheyeobjektiv populära bland både sportfotografer och naturfotografer, men även de som gärna fotograferar himlen på olika sätt. Eftersom man dessutom får en så pass ljusstark glugg blir den extra trevlig.

Ofta brukar det vara så att objektiv med kort brännvidd har en ganska snabb autofokus, de linser som ska flyttas ska inte fara så långt och skärpedjupet är dessutom så pass stort att den exakta skärpan inte är lika svår att finna. Det stämmer bra överrens med båda dessa Olympusobjektiv också.

Vi testade dem tillsammans med en Olympus OM-D E-M5 Mark II, vilken i sig har en snabb fokusering, men vi hade inga problem med att objektiven jagade skärpan eller verkade osäkra på var den skulle hamna.

Zoomen har dessutom en fokusring som kan användas för att snabbt ställas om till manuell fokusering genom att man skjuter den bakåt, en liknande funktion finns på andra objektiv i samma serie. En smidig och bra lösning som gör att man snabbt kan välja vilken sorts fokusering man vill ha utan att behöva knappa in i menyer. Fisheyeobjektivet saknar dock denna funktion.

Smart knapp

Zoomen har även en funktionsknapp på objektivet som kan användas till att justera en mängd olika parametrar eller starta och stänga av olika funktioner beroende på vad du har för kamera.

När du kopplar på objektivet på en kamera så dyker objektivets funktionsknapp upp i kamerans meny över programerbara knappar. Smart och väldigt smidigt, ju mer man kan anpassa sin kamera efter sitt sätt att fotografera ju bättre!

Proffskvalitet

8mm/1,8 PRO fungerar fint för makro. 1/500 S, F/4,5, ISO 200, 8 MM

När man plockar upp objektiven så känner man direkt varför de hör hemma i kategorin »Pro«. De är byggda av metall och konstruktionen känns verkligen solid. Finishen är riktigt bra, helt klart i klass med vad jag hade förväntat mig av objektiv som kostar betydligt mer till andra system.

För att matcha till exempel E-M5 mark II i tuffhet är objektiven även vädertätade och köldtåliga på samma nivå som kameran. Det känns rätt vettigt eftersom objektiven är tänkta att använda i samma miljöer och då ska de inte vara en svag länk.

En nackdel, om man nu ska vara gnällig, med en så pass gedigen konstruktion är att vikten och storleken stiger en aning. En av fördelarna med micro four thirds-systemet är just storleken och den lägre vikten. Men vill man ha objektiv med den här kvaliteten får man vara beredd på att de väger lite mer och är lite större. Prismässigt kostar Olympuszoomen ungefär tvåtusen koronor mer än Panasonics motsvarighet med samma omfång, men då har den »bara« bländare fyra som störst, du får alltså ett steg extra med Olympusobjektivet.

Tittar vi på Fisheyeobjektivet ser situationen väldigt liknande ut. Ungefär tvåtusen mer för Olympus men bättre ljusstyrka. Och då saknar Panasonics versioner det tuffa väderskydd som Olympus har i sina objektiv.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten hos dessa två objektiv är mycket bra. Visst förekommer viss kromatisk aberration och en viss vinjettering, men båda dessa är så pass små att det går att bortse ifrån dem. Skärpan är bra redan från början, men bländar man ner några steg blir den riktigt bra.

Störst skillnad gör nedbländningen i zoomens vidvinkligaste läge, i övrigt gör den inte mycket skillnad.

Sammanfattning

Om man satsat på micro four thirds-systemet, oavsett vilket hus du valt att köpa, så är något av dessa två objektiv verkligen värda att kika på om du är sugen på en rejäl vidvinkel eller ett fisheyeobjektiv.

Båda levererar bra bilder och har en riktigt bra konstruktion. Redo att tas ut på äventyr direkt ur lådan.