Kamera & Bild testar

Tamron 15–30/2,8 – prisvärd vidvinkelzoom

Extrem vidvinkel kan ge häftiga effekter. Med en vidvinkelzoom blir det också bekvämare att hitta rätt utsnitt.brn1/1600u2009S, F/2,8, ISOu20091250, 15u2009MM

Vidvinkelobjektiv är ofta dyra i inköp eftersom de är svåra att konstruera bra och det blir lätt många bieffekter av de stora välvda linserna. Vi har testat Tamrons senaste vidvinkliga tillskott, SP 15-30mm/2,8 Di VC USD.

Tamron har gått från klarhet till klarhet i många av sina senaste lanseringar (Här kan du läsa vårt test av deras 90mm makro och 70-200 f/2,8). Deras 90mm macro är en klassiker och deras telezoomar har fått bra omdömen och uppskattas av både yrkesmänniskor och amatörer. Med sitt senaste tillskott SP 15-30mm f/2,8 Di VC USD har de tagit fram ett rejält objektiv med en bildcirkel anpassad för småbildssensorer.

Många förkortningar

Ska man översätta alla förkortningar i namnet får man följande information:

Di betyder att objektivet är anpassat för digitala kameror, något som är förhållandevis självklart i dagsläget.

VC står för Vibration Compensation, alltså att objektivet har bildstabilisering, något som visserligen kan tyckas konstigt på ett så pass vidvinkligt objektiv eftersom de är förhållandevis okänsliga för kameraskakningar. Men det kan ju inte skada.

USD står i sin tur för Ultrasonic Drive vilket är den piezomotor som Tamron har för att driva autofokusen.

För kortningen SP som också förekommer i namnet står helt enkelt för Super Performance, vilket ska indikera att objektivet är riktigt fräsiga med hög prestanda.

Matcha storleken

När man tar objektivet i sin hand är det en bastant pjäs man känner på. Det är nästan jämntjockt och väger dryga kilot. Jämför man med Nikons motsvarighet 14-24mm f/2,8 så är Nikon-objektivet något smalare närmast kameran (sannolikt beroende på bildstabliseringen i Tamronobjektivet), något kortare samt ungefär 100 gram lättare.

Viktskillnaden är i stort sett försumbar, däremot är skillnaden i storlek märkbar. Vi testade objektivet med Canonfattning och monterade det på en Canon 1 DX, då upplevs inte objektivet speciellt tungt och bångstyrigt att fotografera med utan det vägs upp av det rejäla greppet och tyngden i kameran. Men med en mindre och lättare kamera kan det nog upplevas som mer framtungt.

Objektivet har också ett inbyggt motljusskydd, vilket gör att det inte finns någon möjlighet att ta bort detta, eller byta ut det. Anleningen till detta är dels för att få till en stabilare front för linsen, men även för att undvika skador på själva frontlinsen, en risk som så klart ökar desto mer välvd den är – vilket är fallet på detta objektiv.

På grund av ovanstående orsak finns heller ingen möjlighet att använda något filter då gängor saknas.

Som nämndes ovan är objektivet ganska tungt, men det bidrar också till den rejäla känslan. Det är ordentligt byggt och inget i konstruktionen känns billigt. Både fokusringen och zoomringen är bekväma att vrida och har ett mjukt och skönt motstånd i sig. Autofokusens prestanda beror så klart på vilken kamera man hänger objektivet på, men med en Canon 1DX upplevde vi den som snabb och exakt. Förhållandevis ljudlös också.

Bildkvalitet

Bilderna som kommer ur kameran när man använder Tamrons 15-30mm f/2,8 är riktigt bra, eller ja, du kan inte skylla på objektivet i alla fall. Det syns knappt någon kromatisk abberation alls i 15 millimetersläget och när du zoomar in till 30 är det lilla som fanns i stort sett helt borta.

Vinjetteringen är synlig vid full öppning men inte något som stör. Bländar man ner något blir den mindre tydlig. Distortionen är också den under kontroll. Det är så klart väldigt svårt att konstruera ett objektiv med de här brännvidderna helt utan distortion. Allra minst är den mellan 18-20 millimeter, då är objektivet i stort sett helt raktecknande.

Men skärpan då? Skärpan är riktigt, riktigt bra. Redan vid fullöppning är det väldigt skarpt, visserligen aningen mjukare ute vid kanterna vid 15 millimeter, men det kan man leva med. Det spelar ingen roll om man bländar ner något eller några steg, skärpan är på topp redan från början. Samma intryck får vi när objektivet är zoomat till 30 millimeter.

Sammanfattning

Kort sagt, är du ute efter en vidvinkelzoom är Tamrons SP 15-30 f/2,8 Di VC USD ett riktigt bra alternativ. Prismässigt ligger det någon eller några tusenlappar under konkurrenterna, medan det prestandamässigt ligger likvärdigt eller bättre, vilket även gör det prisvärt.