Kamera & Bild testar

TEST: Sigma 14mm F1,4 DG DN | Art – Vinnande ultravidvinkel

Sigmas nya ultravidvinkelobjektiv är både roligt att använda och har flera bra funktioner. Dessutom är det riktigt bra rent optiskt.

Nya fullformatsobjektivet Sigma 14mm F1,4 DG DN Art för Sony E och L-Mount är inte en lätt pjäs – nej, faktum är att den väger en bit över ett kilo, något som inte gör den till en direkt lättviktare. Men trots detta har objektivet många egenskaper som gör att jag både gillar och vill ha med objektivet på turen ut i skogen, i staden och även rikta den mot himlen under höstkvällarnas mörker för astrofoto – brännvidden ger nämligen 114 grader i bildvinkel, alltså en finfin del av himlen både ovanför och framför dig.

Ljusstyrkan på f/1,4 gör nämligen att den passar riktigt bra för ljussvaga situationer, och den vida vinkeln på 14mm, gör att den passar finfint för de som ägnar sig åt just astrofoto, arkitektur eller försöker hitta coola vinklar för att skapa häftiga porträtt. För video fungerar den också, även om användningsområdet kanske inte är lika självklart.

Designen är både genomtänkt, snygg och kvalitativ, hela bygget ser ut att klara en hel del och funktionerna är även de genomtänkta för målgruppen. Bländarringen har en bra placering som gör den snabba att nå med bara tummen, och är mjuk i sin vridning. Positivt är möjligheten att växla mellen klick eller steglöst mellan bländarvärdena, vilket är finfint för den som filmar och vill ha mjuka justeringar, men också möjligheten till bländarklick för den som vill känna dessa.

Vid fattningen finns hållaren för insticksfilter.

En knapp för att låsa bländarringen finns också. Genom knappen går det att låsa bländarringen i A-läget, alltså att du styr bländaren från kamerans reglage istället för på objektivet. Eller så låser man knappen vid bländaren mellan f/1,4 och f/16, men då är det tyvärr hela det spannet som det går att vrida i – alltså att man inte kan vrida ned till A-läget. Här hade det varit extra bra att också kunna låsa på ett f-värde får att veta att man alltid hade f/5,6 som exempel, medan man då kunnat använda bländarreglaget på kameran till något annat.

Fokusen kan låsas med ett reglage.

Smarta funktioner

Fokusringen längst fram är väl avvägd i sin mjuk- eller tröghet, vilket gör att den är både enkel och precis att använda. Kopplat till denna finns som vanligt en växlare mellan autofokus och manuell fokusering, med tillhörande knapp för funktion kopplad till AF-inställningen. Här har Sigma verkligen tänkt till, och den av de fina styrkorna hos objektivet är möjligheten att låsa fokusen på exakt det ställe man har fokuserat.

Närgränsen på 0,3 meter gör att man kan komma nära. Bakgrundsoskärpan är också riktigt fin. 1/640s, f/2, ISO 200.

För vissa är det ingen stor grej, men för astrofotografen är det ett stort steg mot den eltejps-fria tillvaron (eller gör vissa gummisnoddsfria), där man slipper försöka få fokusringen på samma plats trots att man fingrar på objektivet i mörkret. En helt klart vinnande funktion i min mening.

Dessutom tillåter funktionen även möjligheten till att värma upp frontlinsen med ett värmeband för att undvika kondens. Objektivet är även vädertätat och försett med en vattenavvisande ytbehandling på frontlinsen. Perfekt för kalla dagar med fotografering av både Vintergatsbandet och norrsken, alltså.

Med den vida vinkeln går det att få ett djup i bilderna. 1/8000s, f/1,4, ISO 100.

Objektivet har internfokusering och HLA-autofokusmotorer som helt klart gör sitt jobb. Autofokusen är snabb och bra, även från närgränsen på 0,3 meter. Denna gör för övrigt att det går att ta riktigt häftiga, annorlunda och roliga bilder på grund av att de blir så vidvinkliga.

För den som arbetar med filter så finns även möjligheten till insticksfilter vid det bakre linselementet, där du kan exempelvis montera ND- eller polfilter – eftersom du inte kan använda fronten för filter då de skulle vinjettera de 114 gradernas bildvinkel. För att underlätta finns även en specialfunktion hos objektivet: det speciella linsskyddet kan husera två insticksfilter när de inte används och förvaras i två undangömda fack som ligger under locket. Perfekt utfört, bra tänkt, och riktigt användbart.

Himmel eller vatten – man får med en hel del av vyn på 14mm.

Slutsats

Kort och gott kan man säga att hanteringen hos objektivet är riktigt bra, framförallt för den som gillar astrofoto. Reglage och knappar är genomtänkta, liksom hanteringen och mjukheten i fokus- och bländarring. Beroende på vilken kamera man har så är även det medföljande och löstagbara stativfästet bra, vilket gör att du kan fördela tyngden, men så klart också bidrar till tyngden.

Bildkvalitetsmässigt håller objektivet vad det lovar: bildytan är krispigt skarp över hela bildytan och skarp redan vid f/1,4. Eftersom en av målgrupperna är just astrofotografering och något som Sigma nämnde själva, så är det också viktigt att kantskärpan är god, och även detta levererar objektivet i våra tester. Vi kan däremot få något högre bildskärpa om vi bländar ned något steg. Vinjetteringen är synlig men minskar även den vid nedbländning. Kromatisk aberration och koma är även detta väl kontrollerat, om man verkligen vill går det att se det i kanterna om man tittar riktigt noga – vilket man får säga är ett mycket bra betyg.

I trånga utrymmen kommer brännvidden väl till pass.

Focus breathing, alltså hur utsnittet förändras vid ändring av fokus, är fullt synlig när man går från närgräns till oändligheten, vilket så klart inte är bra, men justeringen från bara någon eller några meter till oändligheten är mycket mer kontrollerad.

Det här objektivet är riktigt roligt att använda, och bidrar även till både lekfull fotografering men även möjligheten att få med mycket av omgivningen på bild i spännande vinklar och perspektiv. För den som är ute efter ljusstyrkan och framförallt astrofotografering är objektivet i princip spot-on, eftersom den har både brännvidd, ljusstyrka och funktioner som behövs för den typen av fotografering.

Men objektivet är ändå något tungt, något att ta med i ekvationen för hur ens kameraväskas innehåll ser ut. Men, det är ändå värt det – objektivets prestanda väger upp till vikten – ochpresterar riktigt bra optiskt, Vi ger den därför utmärkelsen "Toppklass", samt "Bra köp" för vad den har att ge för sitt pris.

+

Riktigt skarp över hela bilden

Låsfunktion för fokus

Mjuka reglage

Lås för bländarfunktion

-

Tung

Synlig vinjettering

Synlig focus breathing

Specifikationer

Fattning

Sony E/L-Mount

Format

Fullformat

Brännvid

14 mm

Cirkapris

19 500 kr

Bildstabilisering

Nej

Maximal bländare

f/1,4

Minsta bländare

f/16

Bländarlameller

11 (rundade)

Närgräns

0,3m

Vädertätning

Ja

Filterstorlek

– (insticksfilter)

Diameter x längd

Ca 101 x 150 mm

Vikt

Ca 1160 g (Sony E)