Kamera & Bild testar

TEST: Sigma 60-600mm F4,5-6,3 DG DN OS | Sport – Enormt brännviddsspann

Sigmas nya objektiv med det enorma brännviddsspannet på 10x-zoom – 60–600mm – levererar riktigt bra, och är dessutom både lättanvänt, funktionellt och spännande att använda.

Sigma har sedan tidigare ett objektiv i fullformat med det stora omfånget 60–600mm, men nu har den uppdaterade versionen kommit, med anpassningar för den nya högupplösta spegellösa tekniken och möjlighet att välja mellan Sonys E-fattning som vi testat här, eller Leica L-fattning som öppnar upp för L-Mount Alliance – alltså passande Leicas och Panasonics kameror, förutom egna Sigma fp.

Med omfånget kommer också både storlek och vikt, men å andra sidan får man säga att Sigma trots detta lyckats väl med kombinationen: trots sina stadiga 2,5 kilo känns objektivet relativt kompakt i förhållande till 10x zoom och brännviddsspannet som sträcker sig från 60mm till hela 600mm.

För ett få ihop konstruktionen har Sigma skapat objektivet med 27 olika linselement i ett kolfiberförstärkt komposit- och magnesiumlegerat skal, för att på så vis kompensera för linselementens vikt.

Lättanvänd

Objektivet ingår även i Sigmas Sport-segment, vilket innebär vädertätning för tuffa tag och hög bildkvalitet. Detta innebär också att handhavandet är riktigt bra, och jag gillar både designen och strukturen hos objektivet, något som gör att det helt enkelt är lättanvänt. Greppet är bra och ytan för zoomringen är väl tilltaget, vilket gör det enkelt att zooma med tjocka handskar i kyla.

Objektivet är vädertätat eftersom det ingår i Sport-segmentet, men har ingen specificerad IP-klass.

På grund av vikten är stativ att föredra, men faktum är att det inte är för tungt för handhållen fotografering, en del tyngd ligger mot kamerahuset men i det stora hela är det överkomligt att följa en fågel eller flygplan. Som ett tillägg för vridningen av zoomringen går det också att trycka eller dra själva fronten av objektivet, vilket kan snabba upp möjligheten till in- eller utzoomning – något som annars inte hinns med lika snabbt med den gummerade zoomringen.

Objektivet har flera knappar för olika inställningar.

Autofokusen med linjära AF-motorn HLA (High-response Linear Actuator) är också riktigt bra, och klarar sig väl över hela zoomomfånget när man växlar mellan objekt som är nära och långt ifrån. Samma sak gäller även för följande autofokus, där objektivet utan problem hänger med på de Sony-kameror vi testat den med. Den känns också relativt säker i de flesta situationer, och vid fotografering i ändarna finns möjligheten att begränsa fokusavståndet till mellan 6 meter och ändligheten eller mindre än 6 meter, om man inte vill använda sig av hela fokusspannet. På så vis går det att spara autofokustid då objektivet slipper leta igenom hela omfånget.

Men vikt och storlek gör ändå att objektivet knappast är något man vill bära runt på, men när man väl gör det så finns en låsknapp att tillgå för att förhindra att objektivet förlängs när det är riktat nedåt, eller drar ihop sig om man har det riktat uppåt också, för den delen. Ett stort plus är möjligheten att montera objektivet direkt på Arca-Swiss-stativhuvuden.

Att fotografera fåglar är inga problem – om de rör sig blir det desto svårare. 1/1000s, f/6,3, ISO 500 vid 600mm.
Samma tillfälle som ovan men vid 87mm. 1/1000s, f/4,5, ISO 250 vid 87mm.

Med programmerbara knappar framför fokusringen finns också möjlighet att ställa in funktion i kameran. Knapparna är smart placerade för vänsterhandens tumme och nås även vid fotografering av stående bilder.

Den optiska bildstabiliseringen gör absolut sitt till, och det är extra märkbart på de längre brännvidderna. Det här kan bli en riktig räddare för den som fotograferar handhållet, med möjlighet till kompensation för upp till 7 steg i vidvinkelläget 60 mm och 6 steg i teleläget, 600 mm. Detta kallas för "OS2" som den andra versionens bildstabilisering, och är en förbättring mot exempelvis Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG DN OS Sports från 2021 som hade fyra stegs kompensation – och det som kanske också ligger närmast till hands att jämföra detta objektiv med.

Bildstabiliseringen fungerar mycket bra, exempelvis i en mörk skog. 7/400s, f/4,5, ISO 12800 vid 60mm.

Som objektiv för att fotografera fåglar, djur eller annat som står stilla så är objektivet helt klart vinnande om man vill vara så pass dynamisk att man får möjligheten att justera utsnittet i stor utsträckning – man behöver helt enkelt in röra sig lika mycket. Vid fotografering av rörliga objekt som sport eller flygande fåglar blir det svårare på frihand, men inte omöjligt efter lite övning, men storlek och tyngd är då en nackdel.

Även om objektivet inte är ämnat för astrofoto då det vare sig är det ljusstarkaste med sina f/4,5–f/6,3 på största bländaröppning, eller har de direkta egenskaper som behövs för astrofoto, så blev jag tvungen att se resultatet vid fotografering av den förbipasserande kometen C/2022 E3 (ZTF) som var både ljussvag och liten när den passerade jorden. En klar fördel med det stora zoomomfånget var möjligheten att navigera rätt bland alla stjärnor genom att börja med 60 mm och sedan sakta arbeta sig uppåt i brännvidd för att komma nära. Vanligtvis får man byta objektiv under den processen, från 50 mm till det teleobjektiv man ska ha, för att det ska bli rätt. Här slapp jag det – även om objektivet alltså inte alls är något astrofotoobjektiv.

Kometen C/2022 E3 (ZTF) fotograferad vid 600mm och stackad med flera bilder för att öka ljusstyrkan och minska bruset. Bilden är beskuren.

För den som vill nå ännu längre än 600 mm finns även telekonvertrar på 1,4x eller 2x – alltså upp till 1200 mm brännvidd – men då måste man tyvärr ha versionen med L-fattning, då stöd för Sony-kameror saknas.

Slutsats

Antagligen kan man säga att konstruktionen med alla linselement är relativt komplex för att uppnå gos bildkvalitet över hela brännviddsomfånget på 10x, från 60 mm till 600 mm. Men faktum är att jag upplever att objektivet klarar sig riktigt bra i nära på alla lägen. Tittar vi närmare på de olika brännvidderna upplever jag att bildkvaliteten är riktigt skarp över i princip hela bildytan vid 60 mm och de lägre bländarvärdena som f/4,5.

Det går att fotografera handhållet med objektivet, men det väger runt 2,5 kilo – stativ är att föredra.

Viss kromatisk aberration går att se i kanterna, men över lag är bildskärpan riktigt bra. En närmare titt på det mer extrema teleläget 600 mm ger även den en riktigt bra skärpa i bildens mitt, men något avtagande och mjukare mot kanterna, vid f/6,3 och blir något skarpare nedbländat ett steg. Vinjetteringen är låg över hela brännviddsspannet och inget problem, samma sak gäller distorsionen som heller inte är något problem.

Dessutom blir även resultatet i bakgrundsoskärpan riktigt bra, något som är viktigt för att få till en snygg isolering av exempelvis djur mot bakgrunden. På så vis blir det snygga bilder med mjuka, krämiga bakgrunder som framhäver det man fokuserat på.

Objektivet blir rätt så mycket längre vid 600mm.

En summering av objektivets prestanda är att det presterar riktigt skarpa bilder över hela bildytan och i det närmaste på alla brännvidder och kombinationer av bländaröppningar, även om det har sina lägen som är de absolut bästa. På så vis har Sigma helt klart lyckats med att medla väl i de hinder som finns för att bibehålla alla delar som bidrar till hög bildkvalitet, när det gäller objektivets stora brännviddsomfång.

Hanteringen är som den är – objektivet är stort och tungt i sig, men för vad man får som helhet i paketet kan man lika gärna anse att det är lätt och smidigt. För den som behöver brännvidsomfånget i ett stycke och är okej med ljusstyrkan är det inget att snacka om – objektivet presterar mycket bra på alla möjliga vis. Objektivet får därför utmärkelsen "bra köp" för sin kombination av prestanda och vad man får – nämligen mycket objektiv för pengarna oavsett om man fotograferar djur eller natur.

+

Stort zoomomfång

Bra bildkvalitet

Bra autofokus

Lättanvänd

Arca-Swiss-kompatibel

-

Tung

Blir lång vid 600mm

Ej telekonverter för Sony E

Specifikationer

Fattning

Sony E/L-Mount

Format

Fullformat

Brännvid

60–600 mm

Cirkapris

28 000 kr

Bildstabilisering

Ja

Maximal bländare

f/4,5 (60mm) – 6,3 (600mm)

Minsta bländare

f/22 –f/32

Bländarlameller

9 (rundade)

Närgräns

0,45 m–2,6m

Vädertätning

Ja

Filterstorlek

105mm

Diameter x längd

Ca 119 x 280 mm

Vikt

Ca 2 490 g