Kamera & Bild testar

TEST: Profoto A2 – kompakt på riktigt

Profoto A2 är en liten och kompakt blixt som passar antingen som ett extraljus till den med en större blixtpark eller som huvudljus för den som gillar att vara rörlig.

Sent på hösten 2013 satt jag och flera andra journalister och fotografer i ett showroom hos den välkända blixttillverkaren Profoto. Framför oss avslöjades den då ännu inte lanserade blixten B1. Den var sladdlös, hade TTL och var på flera sätt banbrytande för den tiden. Men den lyftes också fram som “portabel”, som något som kan packas ner i kameraväskan och tas med överallt. Jag kan utan omsvep erkänna att det var väl kanske inte det jag tänkte när jag såg den. När jag istället får en A2 i min hand så tycker jag att vi kan börja snacka om smidig. Profoto A2 ger 100Ws i ett format som får plats i en större ficka. Tillsammans med A2 har jag testat en Clic softbox octa och den nya Connect Pro-sändaren, men i texten kommer fokus att ligga på själva blixten.

Profoto A2 och den nya Connect Pro fungerar väldigt smidigt tillsammans.

Enkel och snabbjobbad

Likt de flesta av Profotos produkter är det enkelt att komma igång och fotografera med A2. A2s baksida har tre knappar och ett inmatningshjul, gränssnittet är enkelt och man tar sig snabbt fram i menyn om du behöver ändra något. Slå på blixten och sändaren, de hittar varandra snabbt och du kan i stort sett börja knäppa bilder direkt. Du kan välja mellan att låta automatik ta hand om exponeringen eller så kan du själv styra blixtarna. Eller en kombination genom att vrida upp eller ner styrkan på blixten utifrån automatikens inställningar.

Connect Pro kan synka med sex olika grupper och skärmen kan visa tre blixtar åt gången, ett snabbt knapptryck visar resterande tre. VI testade också en betaversion av en mjukvara för desktop som nu gör att du även kan få upp samma information i din laptop (tidigare har det även gått att styra blixtarna via din smartphone eller surfplatta via Profotos appar). Att kunna göra det via datorn innebär att du i stort sett kan fotografera tethered utan att behöva lämna datorn, något som kan vara smidigt vid mängdfotografering av till exempel produkter.

Storleken har betydelse

När det kommer till kamerautrustning i den här kategorin, det vill säga prylar som användaren gärna vill bära med sig, så spelar storleken en avgörande roll. Profoto hade redan den förhållandevis smidiga A10, men den är designad för att sitta på en kamera med sin speedlight-mässiga formfaktor. En blixt som A2, med sitt kompakta format, är enklare att hantera när den ska ställas på ett stativ, eller hållas i handen. A2 är inte större än en vanlig standardzoom till format (eller aps-c för den delen) vilket gör att det är väldigt enkelt att stoppa ner en eller två i en kameraryggsäck. Är du en porträttfotograf gör de sannolikt större skillnad för dina bilder än vad de där två andra objektiven du potentiellt kunde haft med skulle göra.

A2 med barndoortillbehöret i Clic-serien.

Likt A10 kan du använda de magnetbaserade tillbehören i Clic-serien. Det finns bland annat färgfilter, ett raster, en snoot, barndoors och en octaformad softbox. Dessa tillbehör är väldigt lätta att använda, magnetfästena knäpper på enkelt och blir därför väldigt snabba att jobba med. Softboxen i Clic-serien är även den väldigt enkel att få i ordning. Det enda som krävs är att du fäller ihop den och låser den i läge med ett klick, det tar bokstavligt talat några sekunder att fälla upp och ner den, vilket inte är fallet med många andra softboxar.

Prestanda

En blixt kan vara hur smidig och enkel som helst, om den inte presterar som du vill eller förväntar dig så kommer den ändå inte att fungera i ditt fotograferande. Vid full effekt och seriebildstagning i 15 bilder per sekund så blir det ganska många bilder svarta, men ju mer man drar ner effekten ju fler bilder orkar blixten synka med och när jag klivit ner till hälften på styrkeskalan så synkar blixten med varje bild tills jag tröttnar på att fotografera (någonstans runt 70 bilder). Det här beror på Profotos Quick burst-teknik, det innebär att den alltid laddar fullt och om du inte utnyttjar hela laddningen så finns det så at säga laddning kvar till nästa blixt. Det här gör att man får resultatet ovan och rekommendationen från Profoto är att om du fotograferar mycket snabba serier så ska du välja en blixt som ligger lite högre i styrka än vad du tror dig behöva, för att slippa bli begränsad av uppladdningstiden.

Vad gäller färg och styrkesäkerhet så kunde jag inte notera några färgskiftningar överhuvudtaget, heller inte vad gäller blixtens styrka förutom i de sista bilderna innan blixten storknade vad gäller seriebildstagning. Då tappade den något i ljusstyrka i ungefär en eller två bilder.

Softboxen i Clicserien är otroligt lätt att jobba med. Det tar ett par sekunder att fälla upp den och blixten fäster ögonblickligen med hjälp av magneterna.

Den missade inte en enda synkning under testet. Var sändaren och blixten sammankopplad uppstod inga missar. Även fotografering vid kortare slutartider än kamerans synktid så fungerade blixt och sändare som förväntat.

Något jag dock önskar att Profoto skulle ändra med egentligen alla sina blixtar, är att ändra hur styrkeskalan fungerar inom systemet. Istället för att, som nu, använda 10 som max för varje enskild blixt, oavsett styrka, vore det fint om man använda sig av samma skala på alla blixtar. Det vill säga att inställningen 4,5 innebär samma styrka i Ws oavsett vilken blixtens maxstyrka är. Det skulle göra det enklare att använda olika blixtar tillsammans, tycker jag i alla fall.

Med en A2 och en Clic-softbox kan du arbeta snabbt och smidigt, vilket är bra när du har svårregisserade modeller.

Sammanfattning och för vem

Ska man vara krass finns inte så mycket att säga om Profotos senaste blixt A2, den levererar det den lovar och den gör det i ett väldigt kompakt format. Om du behöver den vet du antagligen redan om det. Eller så hör du, tyvärr fortfarande, till de som är lite rädda för att använda blixtar i sitt fotograferande även om det skulle göra ditt fotograferande en tjänst. Den har flera tillbehör som passar direkt på den mindre formatet som A2 har, men det finns också en OFC-adapter som gör att A2 kan användas tillsammans med alla OFC-tillbehör (som i dagsläget är fler än de i Clic-serien).

En A2 med en Clic-softbox är väldigt enkel att arbeta med helt utan stativ och du kan väldigt enkelt få ett ljus som du kan kontrollera. Något som skulle hjälpa kreativiteten för alla som behöver kunna ta snabba porträtt.

A2 kan nog passa antingen som ett extra ljus till den som mestadels fotograferar med starkare blixtar men behöver något eller några småljus, eller så kommer de att användas som huvudljus för den som behöver en liten, snabb och smidig ljuskälla för att fotografera porträtt, press eller bröllop. Oavsett vem som köper en Profoto A2 så kommer denne sannolikt att vara nöjd, för det är en riktigt bra blixt.

Pris9990 kronor
Styrka0,1 - 100Ws
FunktionerTTL, HSS
InställningsljusLed, maxstyrka 2,1W kan justeras mellan 100-10%. 
Brinntidt.01: 1/26000s @0,1Ws, 1/350s @100Ws
Uppladdningstid0,1-1,6s
Vikt773g (med batteri och stativfäste)
Mått12,6 x 7,9 cm