Kamera & Bild testar

Test: OM System M. Zuiko 20mm f/1,4 Pro – kompakt glugg med bra skärpa

Olympus är numera inte en kameratillverkare, istället är det OM System som axlat ansvaret och den första produkten de levererar är ett objektiv, M.Zuiko 20mm f/1,4 Pro. Våra tester visar att det levererar bra på många punkter, även om det finns några svagheter.

OM System är det nya namnet på Olympus kamerautrustning och ännu har de ännu bara lanserat en produkt under det nya namnet och det är ett objektiv. Den nya gluggen heter M.Zuiko 20mm f/1.4 Ppro och placerar sig mellan det tidigare 17mm f/1,2 och 25mm f/1,2 som redan finns i Pro-sortimentet, men den har alltså en lite mindre maximal bländare även om f/1,4 ändå får räknas som ljusstarkt. Motsvarande brännvidder (17 och 25 alltså) finns också utan Pro-märkning och då med bländare f/1,8.

Till det yttre får man säga att objektivet har ett väldigt enkelt utseende och det är inte menat på ett negativt sätt. Men den enda kontrollfunktionens om finns på objektivet är fokusringen. Det är heller inte något jättekonstigt på den här typen av objektiv. Men ibland finns en fysisk bländarring, ibland finns programmerbara knappar eller extra funktionsringar. Personligen saknar jag inte någon av dessa saker, en bra fokusring duger gott för min del. Bländaren justerar jag helst med tummen på inmatningshjulet och övriga funktioner kan styras från kameran och skulle antagligen bara plottra till det kompakta objektivet. Vissa skulle kanske säga att det skulle vara på sin plats med en fokusomställare, det vill säga att det går att skjuta fokusringen och då stänga av autofokusen. Men eftersom du, via kameran, har möjligheten att tillåta att fokusringen kan användas även i autofokusläget ser jag inte det som ett jätteproblem. Fokusringen på det här objektivet är bra. Den är bred, lagom räfflad för att ge bra grepp även med handskar och har ett lagom motstånd. På det hela är det enkelt att fokusera manuellt om man så önskar.

Vädertätningen är så klart på plats eftersom objektivet hamnat i Pro-serien.

Pro-epitetet från Olympus, och numera OM System, innebär att objektivet är vädertätat och har en rejäl byggkvalitet. Trots att det är litet och kompakt så ger den nya gluggen ett gediget intryck. Inget känns flimsigt eller plastigt, även om infästningen till och motljusskyddet är av plast.

20mm är en lagom brännvidd för vardagsfotografering på Micro four thirds det motsvarar en något kortare normal. Vilket gör att det fungerar bra för det mesta. 1/4000s, f/1,4, ISO 200

När man fokuserar går det snabbt och fokusmotorn jobbar på bra och tyst, visserligen beror ju det här också på kameran men med den OM-D E-M1 III som vi använde till testet så borde inte kameran vara något som håller objektivet tillbaka. OM System har inte specificerat vad det är för typ av fokusmotor mer än "High-speed Imager AF (MSC) ", vilket inte säger så mycket. Men den verkar göra jobbet bra i alla fall.

Nåväl, ett objektiv är väl lämpligt att bedöma till stor del utifrån vilket resultat det levererar. Pro-epitetet ska också borga för en bra skärpa och dessutom en fin oskärpa. Den optiska konstruktionen består av elva olika linselement inknådade i den kompakta objektivkroppen. Det finns tre ED-linser en super-ED, två HR-linser och två asfäriska. Enligt OM System så ska skärpan kunna leverera högre upplösning än vad deras kameror för tillfället har sensorer för. Skärpemässigt är det svårt att klaga på det här objektivet. Även i kamerans högupplösta läge som tar bilder som ska ge en upplösning som motsvarar 80 megapixlar så levererar den bra skärpa. Redan vid full öppning är det svårt att hitta några fel, möjligen är den lite mjukare ute i kanten, man kan se en liten skillnad när man jämför med f/2,8, men den kräver noggrann undersökning för att se. Det här betyder att det går utmärkt att använda objektivet på sin största bländare och få det kortaste skärpedjupet och den mjukaste oskärpan.

M.Zuiko 20mm f/1,4 Pro ger en fin och mjuk oskärpa. Övergångarna mellan skärpa och oskärpa är också bra. 1/100s, f/1,4, ISO 200

Även oskärpan är behaglig, den är mjuk och oskärpecirklarna är runda och fina. Trots att brännvidden kanske inte är något man tänker på för porträtt (20mm på micro four thirds motsvarar 40mm på fullformat), men tack vare den mjuka oskärpan fungerar det fint att ta lite vidare porträtt med det här objektivet.

Här kan den kromatiska aberrationen ses ganska tydligt uppe bland grenarna på träden. 1/125s, f/1,4, ISO 200

Ser man till några av de optiska nackdelar som objektivet dras med så har det en del kromatisk abberration. Den dyker främst upp vid motljus och starka kontraster men går att justera bort i efterbehandlingen. I övrigt fungerar objektivet bra i motljus, ibland kan det dyka upp regnbågsfärgade reflexer i bilderna vid direkt motljus, men annars är förlusten av kontrast liten vid motljusfotografering. Ser man till vinjettering så finns det också. Märkbar vid största bländaröppningen men den blir mindre när man bländar ner och det är inte svårt att ta bort den vid efterbehandling. Det finns inte någon tydlig distortion att tala om.

Sammanfattning

OM Systems första inträde på marknaden, även om det bara handlar om ett nytt namn som satts på prylarna , får ändå bedömas som väldigt bra. Det är ett litet smidigt objektiv som levererar riktigt bra skärpa, fin oskärpa och de nackdelar som finns går att justera i efterhand. Prismässigt hamnar det mellan f/1,2 och f/1,8-objektiven (17 respektive 25mm) vilket känns rimligt. Så vill du ha ett bra normalobjektiv, om än med lite kortare brännvidd än 50mm, men inte vill betala det högre priset för f/1,2, men vill ha det Pro-epitetet erbjuder så är M.Zuiko 20mm f/1,4 Pro ett riktigt bra alternativ.

+kompakt, bra skärpa, fin oskärpa
-

kromatisk aberration, viss vinjettering

FattningMicro four thirds
FormatMicro Four Thirds
Brännvidd20mm (40mm i fullformat)
Cirkapris7490 kronor
BildstabiliseringNej
Maixmal bländaref/1,4
Minsta bländaref/16
Bländarlameller9
Närgräns25cm
VädertätningJa
Filterstorlek58mm
Diameter x längd63,4 x 61,7mm
Vikt247g