Kamera & Bild testar

TEST: Panasonic Lumix GH6 – ett vinnande val för video

En värdig efterträdare till Lumix GH5 är här – videocentrerade GH6 har en hel del spännande grejer som passar finfint för den videoinbitne kreatören.

Panasonic har länge lyckats väl med sina micro four thirds-kameror för video i sitt modellprogram Lumix GH. Precis som många väntade på Panasonic GH4 och GH5/GH5s när de var på väg, så har många väntat även på GH6 för att se vilka funktioner och förbättringar den nya kameran skulle få mot föregångaren. En enklare uppdatering med namnet GH5 II släpptes under förra året, då med teknik som var tänkt att flörta med livestreaming-fotografer som använder sig av sociala medier för sina produktioner.

Däremot fortsatte så klart Panasonic att utveckla GH5 ytterligare för att kunna släppa en mer generell uppdaterad version: GH6. Bland nyheterna hos Panasonic GH6 hittar vi därför andra förbättringar, bland annat obegränsat inspelning i 5,7K/60p i 10-bitars Prores 4:2:0 och dessutom förbättrad möjlighet till intern inspelning i Prores 4:2:2 HQ i 5,7K/30p. På så vis kan du beskära 4K-film i efterhand eftersom du har 5,7K att tillgå – utan kvalitetsförlust vid 4K-export. Som tidigare går det också att spela in i 4:3-läge för anamorfisk video, vilket då ger möjlighet till upplösning upp till 5,8K, då i 30 bilder per sekund.

Men för de som häpnas över alla snygga och högupplöst slow motion-effekter så finns nu även möjligheten att spela in 4K-video i 120p, vilket gör att du kan göra snygga effekter i dina videos.

Snabbheten är över lag återkommande hos GH6. I seriebildstagning kan man komma upp i hela 75 bilder per sekund med elektronisk slutare och låst autofokus på första bilden, eller 8 bilder per sekund med följande autofokus och mekanisk slutare, något som också gör den till en kompetent stillbildskamera.

Designen håller – är förbättrad

Precis som tidigare GH5 är design, kontroll och handhavande riktigt genomtänkt hos GH6. Vi känner så klar helt igen den hos oss GH6, även om den både är och ser mer avancerad ut med sitt knappupplägg.

Några knappar har bytt plats, några är grövre och robustare, samtidigt som skärmen på baksidan är det man inte missar: den står nämligen ut en bit från själva huset för att få plats med en kylanordning där bakom, något som behövs i kompakta kamerahus vid beräkningsintensiva operationer och långvarig skrivning till minneskort.

Exempelvis har den dedikerade röda inspelningsknappen fått en bättre position än innan, då den är lättare att nå med fingret – något som är bra när man befinner sig i fotoläge och snabbt vill påbörja inspelning, något som så klart också går att starta med den vanliga avtryckaren från början, om man befinner sig i videoläge. Greppmässigt har GH5 många fördelar, greppet är uttalat, skönt att hålla i, stabilt och lagom.

Stillbild från 4K-video.

Video är grejen

Det är nog ingen som har missat GH6 är direkt riktad mot den som är avancerad filmare eller yrkesverksam, den har nämligen alla delar på plats för att kunna användas i seriös produktion, framförallt genom alla sina funktioner. Men trots detta innebär det inte man är låst till video, eller behöver vara professionell videofotograf för den delen – GH6 är även en riktigt bra stillbildskamera med flera intressanta funktioner även för vanlig fotografering, samt är relativt enkel att filma med även om du inte har koll på alla avancerade inställningar som finns att tillgå.

Här hurrar däremot de inbitna filmarna med alla möjligheter som finns, exempelvis genom inspelning i V-Log som ger över 12 stegs dynamiskt omfång. Mycket handlar om kvalitet på inspelningen, något som också ges genom möjlighet till Apple Prores 422 HQ i upp till 1,9 gigabit per sekund. Dessutom finns det nya "Dynamic range boost"-läget som tar bild med både hög- och lågkänsliga ISO-kretsen, från samma pixel, vilket ger upphov till en kompositbild som har både lågt brus och hög färgmättnad. Resultatet blir klarare och mjukare färgövergångar i HDR-video.

Stillbilderna håller grym kvalitet från GH6. 1/640s, f/3,7, ISO 250, beskuren.

Specifikationerna är många, och inställningarna och användningsområdena likaså, men att spela in Cinema 4K i 10-bitars 4:2:2 utan tidsbegränsning är nog något som lockar många. Tillsammans med HFR-läget blir alltså GH6 en multimediamaskin som klarar det mesta man kan tänka sig, och dessutom ger dig som fotograf finfin kontroll över alla inställningar, val och justeringar som behöver göras.

Också sensorn är snabb, vilket innebär att man knappast behöver tänka på fenomenet rolling shutter, något som annars kan ställa till det för filmare som panorerar snabbt.

Den elektroniska sökaren har en upplösning på 3,68 miljoner bildpunkter, alltså inte den högsta upplösningen som finns på spegellösa kameror i dag, men det spelar ingen roll – sökaren är riktigt bra att både använda och att titta i, med bra, detaljerad bild. Ögonsensorn gör också att man snabbt kan växla mellan sökaren och bildskärmen på ett bra vis.

Följande autofokus både hittar ansikten och ögon och fungerar bra – men ligger ändå inte i samma liga som de bästa spegellösa kameror med fasdetekterande autofokus. 1/400s, f/2,8, ISO 100.

Autofokus

Som vi ser har Panasonic gjort fina förbättringar och de faller naturligt nog under kategorierna som passar fint för video. Däremot fortsätter GH6 liksom föregångarna att enbart använda sig av kontrastdetekterande autofokus, något som vanligtvis inte är lika snabbt och säkert som fasdetekterande autofokus.

Det var också många som hoppades på att fasdetekterande autofokus skulle vara en av de nya funktionerna som skulle finnas i GH6, men här finns det ändå två läger: å ena sidan är det många som väljer att fokusera manuellt med just denna kamera eftersom de har vanan inne och då arbetar snabbare, samt även får mer kontroll med manuell fokusering. Å andra sidan finns de som inte använder manuell fokusering och förlitar sig mer på automatik och autofokus, något som ger en hel del hjälp på vägen för den som vill skapa proffsigt material utan att behöva hålla koll på allt.

Ögon markeras i rutan som hittar ansiktet. 1/400s, f/3,7, ISO 1250.
1/400s, f/2,8, ISO 500.

Även om antal AF-punkter ökat från 225 till 315 och har en hel rad med olika inställningsmöjligheter för just autofokus, så ligger GH6 tyvärr inte helt i toppen när det gäller autofokus jämfört med system som använder sig av fasdetekterande autofokus. Den kontrastbaserade autofokusen i GH6 är förvisso förbättrad mot GH5, och vid ansikts- och ögonidentifiering gör kameran ett riktigt bra jobb, både med att upptäcka och att följa, vid filmning.

Däremot finns det situationer när den inte hänger med lika snabbt och säkert, många gånger vid något svagare ljus eller mycket snabba rörelser. Här är det alltså en skillnad som i vissa situationer blir märkbar, även om jag inte skulle säga att det är något problem – men det är bra att veta om det.

En annan sak värd att nämna är den inbyggda bildstabiliseringen som kompenserar upp till 7,5 steg – IS 2. Den fungerar mycket bra och kan helt klart hjälpa en på traven när man behöver hjälp, och framförallt är den hjälpsam vid video, även om allt hänger på hur man filmar och vad man filmar.

Stillbild från 4K-video.

Bildkvalitet

Med den fokus mot video som Lumix GH6 har så är kanske videokvalitet ett bättre sätt att undersöka vad GH6 klarar av att prestera. Med ett stort urval av format för video och bildinställningar har kameran alla möjligheter att leverera video i absolut toppkvalitet – och gör det också. Att filma i upp till 5,7K/60p eller 4K/120p öppnar upp mot en hel del möjligheter, och kanske också väger upp mot att den inte mäktar med video i 8K, något som även diskuterats flitigt. Videofilerna blir så bra man kan tänka sig, med hög bitrate, hög detaljrikedom och stor möjlighet till efterbehandling genom både HLG och 10-bitars 4:2:2.

För stillbilder gäller samma sak: bilderna på 25 megapixel ser riktigt bra ut, och presterar i topp för micro four thirds-systemet. Det finns även möjlighet att med bra resultat skapa bilder med högre upplösning vid handhållen fotografering på 100 megapixel, något som ökar detaljrikedomen ytterligare och ger bildfiler på nära 150 megabyte.

Det finns mycket information i bilderna i råformat, vilket gör att man kan hämta hem en himmel som är helt vit på JPEG-versionen. 1/640s, f/4, ISO 250.

Slutsats

Panasonic har än en gång hittat helt rätt med GH6. Precis som tidigare bjuder denna förnyade version på en del godbitar som passar perfekt för den som behöver hålla sig uppdaterad med funktioner, format och hög videokvalitet. Kameran har mängder av funktioner och det är bara några få som förklarats här, men klart är att Panasonics satsning mot avancerade videoentusiaster och professionella kreatörer går hem – Lumix GH6 bjuder på extremt mycket intressant för den videoinbitne, med många möjligheter till inställningar, justeringar och kontroll.

För den som helt kommer in från stillbildshållet kan alla menyval och detaljerade inställningar bli överväldigande, men är du på väg att luta dig mer och mer åt videohållet och samtidigt behöver en kompetent stillbildskamera så har GH6 en enorm potential.

En stor fördel hos GH6 är även den ergonomiska designen, möjligheten till relativt enkel användning när man väl ställt in de grundläggande bitarna, samt den kontroll som ges både innan, vid och efter videoinspelningen.

En summering av alla intryck gör att vi ser GH6 som en väl avvägd förbättring mot föregångaren, samtidigt som det är den bästa kameran för avancerad videohantering som vi testat. Även stillbildsfotografen kommer bli nöjd med alla funktioner som kameran har – något som resulterar i utmärkelsen "toppklass".

Specifikationer

TypSystem
Cirkapris25 000 kronor
Sensor17,3 x 13 mm
Upplösning25,2 megapixlar (5776 x 4336)
ISO100–25 600 (50–25 600)
Skärm3 tum (1,85M bildpunkter)
SerietagningCa 14 bps (mekanisk), 75 bps (elektronisk)
Filmning5,8K/60p, 4K/120p, 1080/240p
Minneskort1xCFexpress, 1xSD (UHS II)
Inbyggd blixtNej
HörlursuttagJa
MikrofoningångJa
WifiJa
Mått134,4 x 100,3 x 99,6 mm
Vikt739g (hus)

Betyg

Handhavande: 82

Snabbhet: 94

Byggkvalitet: 85

Mångsidighet: 87

Funktioner: 88

TOTALT: 94