Kamera & Bild testar

TEST: Så bra är kameran i Samsung Galaxy S22

Samsung kompromissar på de rätta ställena och får till en verklig kompakt toppmodell – vars kamera presterar bra i svagt ljus.

Kamera Bild har tillsammans med systertidningenMobiltestat nya Samsung Galaxy S22. Bara det att man över huvud taget byggt telefonen på premisser är ett steg framåt. Förra årets Galaxy S21 kändes mest som att den strävade efter att hålla sig under en viss prisnivå, och för att uppnå det fick vi en plastig baksida och en märklig och inte särskilt bra kamerauppsättning.Samsung Galaxy S22 känns inte bara mer genomtänkt, den är rätt och slätt mer lyckad. Det är nästan så att jag tycker lite synd om de som slog till på förra årets toppmodell i stället för att vänta ett år till med att köpa ny mobil.

Jag är extra noga med att granska bilderna från kamerorna när jag testar Samsung Galaxy S22. Orsaken är dels att Samsung hör till de bästa och jag därför har höga förväntningar på dem när det gäller kameror, dels att jag tyckte att kamerorna i Galaxy S21 inte levde upp till vad man kan kräva av en mobil för drygt 10 000 kronor. Kamerorna i Samsung Galaxy S22 är lyckligtvis betydligt bättre, men inte helt fria från egendomligheter.

Konstig uppskalning

Kamerauppsättningen består av en huvudkamera på baksidan på 50 megapixel, en vidvinkelkamera på 10 megapixel och en kamera med tre gånger optisk zoom på 10 megapixel. På framsidan sitter en selfiekamera på 10 megapixel.

Med undantag för selfiekameran levereras dock alla bilder i storleken 12 megapixel om du inte fotar i raw-format eller väljer 50-megapixelupplösning. Det är lite märkligt för huvudkameran. Varför skala till 12 megapixel i stället för att helt enkelt kombinera fyra pixlar till en och få en 12,5-megapixelbild? För zoomkameran och vidvinkelkameran är det direkt bisarrt, eftersom man då skalar upp bilden digitalt i efterhand helt utan anledning. Det märks också på bildresultatet från dessa kameror, de har inte riktigt skärpa att zoomas in till 100 procent, och 80 procents storlek på skärm är ju den riktiga fulla upplösningen på bilden.

Exempelbild från Samsung Galaxy S22.

Färgåtergivningen i bilderna är i stort sett bra, vilket är ett lyft mot kamerorna i Galaxy S21 som hade så märkliga färginställningar att en grå himmel gärna färgades blå och en blå himmel blev blågrön. Det slipper vi här, men i grynings- och skymningsljus får allt en överdriven blåton.

Detaljgranskar jag bilderna från huvudkameran är de mestadels skarpa och detaljrika, och med bra detaljer även i sämre ljus. I svagare ljus blir bilderna extremt mycket bättre än från Galaxy S21, där sensorerna dels verkar ha dålig ljuskänslighet till att börja med, dels vrider Samsung upp brusreduceringen något groteskt, så att buskar och grenverk förvandlas till grönbrun sörja på träden i bakgrunden. I kameran i Galaxy S22 tar Samsung inte till någon sådan brusreducering, men felar i stället åt andra hållet. I en bild i bra ljus med mycket kontraster, till exempel kala grenar mot blå himmel, har bilden skärpts upp alldeles för hårt, så att grenarna får vita konturer om man zoomar in till 100 procent. Det ser ut lite som när man väljer hög komprimeringsgrad i jpeg. Orkar du mecka med bilderna i efterhand kan du välja att fota i raw-format och då undvika dessa problem.

För det mesta är jag nöjd med bilderna från huvudkameran. Jag kan ställa den i 50-megapixelläge och får då som väntat bilder som är skarpare i detaljerna men mer ljuskänsliga. När jag växlar till zoomkamera erbjuds jag flera olika zoomsteg upp till 30 gångers förstoring. Märkligt nog blir bilderna i fyra gångers förstoring skarpare än de i tre gångers förstoring trots att den optiska zoomen är på 3 gånger, och jag klarar inte av att tänka ut hur Samsung lyckats med det.

Jag tycker att bilder upp till 10 gångers förstoring blir fullt användbara, även om de egentligen inte är skarpare än vid fyra gångers förstoring. Vid 20 eller 30 gångers förstoring får jag en miniatyrvy som visar vad jag siktar på och en riktigt imponerande bildstabilisering som hjälper mig att låsa på målet. Men bilderna blir som sagt inte bättre än om jag helt enkelt öppnar dem i galleriappen och beskär dem för att zooma in i efterhand. Vidvinkelkamera och selfiekamera är okej men inget att skryta med.

Läs hela testetav Samsung Galaxy S22 hos vår systertidning Mobil.