Kamera & Bild testar

TEST: Western Digital Blue SN570 SSD – prisvärd lagring

WD:s nya Blue-hårddisk ger bra prestanda i förhållande till sitt pris, och kan ge din bildhantering en skjuts om du behöver öka på din lagring billigt.

Snabbare diskar i datorerna blir allt viktigare, men beroende på syftet är det viktigt att välja rätt, både gällande ekonomi, prestanda och storlek för ändamålet. De absolut snabbaste diskarna idag klarar av att skyffla många gigabyte data per sekund, men kanske är detta inte helt nödvändigt för gemene man, eftersom priset också blir högre.

Western Digital Blue SN570 SSD är en NVMe-hårddisk med PCIe Gen3 x4, vilket stödjer snabba överföringshastigheter. Disken är specificerad till 3500 MB/s i läshastighet, och 3000 MB/s i skrivhastighet. Även om det inte är så snabbt som det kan bli med dagens absolut snabbaste morderkort som har stöd för PCI Express Gen 4 x4, så är detta mycket snabbare än traditionella SSD-diskar av SATA-typ.

För den som exempelvis har ett bibliotek med bilder och foton, eller använder sig av Lightroom med dess katalog, kan en prisvärd uppgradering göra skillnad om din dator stödjer detta. Detta är en av de främsta anledningarna till att SN570 är intressant – då många bilder tenderar ta stort utrymme – något som kan bli dyrt om man ska ha det absolut snabbaste. Här testar vi 1TB-versionen avWestern Digital Blue SN570 SSD.

För den prismedvetne

Western Digital delar in sina segment beroende på användningsområde, och benämningen "Blue" är en medelväg mellan pris och prestanda, där viss avkall gjort på topprestandan för att kunna pressa ned priset. I detta fall handlar det om att det snabba DRAM-cacheminnet saknas, en sorts buffert. För de flesta användare är detta inget problem, och du som fotograf eller kreatör kommer inte att märka detta i ett vanligt arbetsflöde vid exempelvis bildredigering. Däremot kan viss filhantering påverkas, något jag återkommer till.

SN570 finns i tre storlekar, med något olika prestanda: 1TB, 500GB och 250GB. Versionen med 1TB som vi testat här, är den snabbaste med sina 3500/3000 MB/s i läs/skriv, medan 500GB-versionen får nöja sig med 3500/2300 MB/s i läs/skriv. 250GB-versionen är något långsammare i sin tur, med 3300/1200 MB/s i läs/skrivprestanda. Prismässigt ligger därför 1TB-versionen riktigt bra till för sin prestanda.

Snabb på det mesta

Vid vanlig användning presterar disken mycket bra, helt enligt tillverkarens specifikationer. När vi tittar närmare på hur den presterar ser vi också att den ligger rätt bra till när det gäller den angivna läs- och skrivprestandan. Teoretiska hastigheter är ofta svåra att komma nära, så även här, även om disken faktiskt toppar nära de angivna värdena i våra tester.

WD Blue SN570 ligger över lag runt 10–20 procent under den specificerade prestandan över lag, vid filkopiering och filhantering med stora filer, medan fler och mindre filer så som bilder, ger ett resultat på runt hälften av denna hastighet, något som beror på overheaddata för filerna.

Kontinuerlig läsning är snabbt på disken, medan kontinuerlig skrivning är något långsammare. Egentligen är detta inget större problem för de flesta, förutom i situationer som exempelvis mycket data behöver skrivas snabbt och länge – exempelvis en hårddiskinspelare för video i högupplöst format med hög bitrate.

Slutsats

Då WD Blue SN570 SSD klarar sig galant i allmän användning, exempelvis som hårddisk i en desktopdator för bildredigering och exempelvis Lightroom-katalog och eller ställe för previews, så är denna hårddisk ett prismässigt bra val för den som är ute efter en stor och relativt snabb hårddisk med PCIe Gen3 x4.

Bilder och förhandsvisningar laddas in snabbt och utan lagg från katalog om du har dessa sparade som previews, samma sak gäller bläddring bland filer eller tumnagelbilder, spara, öppna eller annat allmänt som du som fotograf gör.

Prestanda mot pris står sig bra, och är du ägare av en dator som du ännu inte uppgraderat till PCIe Gen4 x4, så är denna hårddisk ett prisvärt alternativ för den som inte behöver ytterligare prestanda som exempelvis lång kontinuerlig skrivning. Har du ett äldre moderkort med exempelvis SSD-platser av SATA-typ kan denna hårddisk ge ett prestandalyft för din dator om du har en NVMe M.2 2280-plats över för expansion.

Specifikationer

PrisCa 1200 kr (1TB)
GränssnittPCIe Gen3 x4 NVMe v1.4
FormfaktorM.2 2280
Läshastighet3500 MB/s
Skrivhastighet3000 MB/s
Storlekar1TB, 500GB, 250GB