Webb-TV

Dokumentär om Terje Hellesø visas på SVT & SVT Play

Terje Hellesø.

Nu på söndag släpps den timmeslånga dokumentären "Terje" på SVT Play, där vi får höra historien om fotografen, lögnen och sanningen kring Terjes bildmanipulation.

Filmskaparna Andreas H Nilsson och Gustav Hugosson.

– ”Varför” är den fråga jag fått flest gånger när folk frågar mig om det som hänt. För mig är det en kombination av flera frågor. Det handlar om att prestera, och de krav som jag ställer på mig själv. Man kan jämföra det med en idrottare som plötsligt dopar sig för att bli bättre.

Så började intervjun till artikelnTerje Hellesø berättar om sin bildmanipuleringsom publicerades av Kamera Bild i september 2011. Intervjun blev den första djupgående artikeln där Terje Hellesø fick möjlighet att berätta om vad som hänt, när Kamera Bild träffade Terje Hellesø i skogen i naturreservatet utanförför Mullsjö för att höra hans version av fusket och hans bildmanipulation som avslöjades på sajten Flashback.

Nu, nio år senare, har filmskaparna Andreas H Nilsson och Gustav Hugosson gjort dokumentären "Terje" där de berättar om hur Terje över en natt blev stämplat som fuskare. Filmen går att ses på SVT Play från 29 november och visas också på SVT1 tisdagen 1 december kl 20.

Möter flera lurade

Kamera Bild har fått en förhandsvisning av filmen, där vi som tittaremöter några av de som själv blev lurade, bland annat hans fru, fotografer, kursdeltagare, jägare och journalister. Vi får även höra om hur allt började med lodjursbilderna på hans blogg, hur han tänker kring sin bildmanipulering efter alla år, och vad som drev honom både inom naturfotografin, men även hur det blev som det blev.

"Vi ville hänga med in i Terjes bildvärld, de djupa John Bauer-skogarna utanförMullsjö och förstå vem Terje egentligen är både som människa och fotograf", förklarar filmskaparna, som inte bara blev nyfikna på manipulationerna utan även naturfotografen och personen bakom skandalen.