Webb-TV

Webbtv: Jan Troells filmer går nu att se på SVT Play

Jan Troell började med stillbildsfotografering som ung, men växlade över till rörlig bild, här ovan under inspelningen av filmen Sagolandet. I dag är han känd för bland annat filmatiseringen av Vilhelm Mobergs romansvit som blev filmerna Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972). Filmerna blev Oscars-nominerade för bästa regi och bästa manus efter förlaga.

I samband med att filmaren Jan Troell fyller 90 år visar SVT en dokumentär om samt flera filmer av Jan Troell både på tv och SVT Play.

Vi är många som sett Jan Troells filmatiseringar av Vilhelm Mobergs romaner Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Med Oscars-nomineringar för bästa regi och bästa manus efter förlaga nådde Jan även ut till en bred publik, med flera efterföljande kända långfilmer, bland annat från Hollywood.

För Jan Troell har både känslan för bildens värde och scenens innehåll, tillsammans med tillgång till tekniken, varit ingredienser som gjort honom till den fotograf, filmfotograf, regissör och manusförfattare vi känner honom som i dag. Och en del av historien började med föräldrarnas kamera och dåtidens fototidningar, berättar Jan när jag kontaktar honom för att gräva djupare i hans tankar kring foto och film.

Jan Troell.

Förutom Kamera Bilds djupgående intervju om Jan Troells tankar om fotografin och bildens värde, finns nu även dokumentärenEtt par dagar i november med Jan Troelldär Jan berättar om sin skaparglädje.

Förutom dokumentären finns även Jan Troells filmer "Här har du ditt liv", "Il Capitano", "Ingenjör Andrées luftfärd", "Ole dole doff", "Sagolandet", "Sommartåg" och "Uppehåll i myrlandet" nu att se på SVT Play en tid framåt.

I vår intervju Jan Troell: »Man kan skapa något intressant av allting« kan du läsa mer om Jan Troells tankar kring vad som gör en bra stillbild, skillnaderna mellan rörlig bild och stillbild, hur han använder svartvit film för att få en viss effekt och hur han ser på bildens framtid.

I samband med intervjun och Jan Troells 90-årsdag arrangerade Kamera Bild tillsammans med Trellebors museum även en fototävling. Vinnarna i tävlingen kommer att presenteras här på kamerabild.se inom kort.