Intervju

Emily Dahl: En skir känsla

Emily Dahl är bröllopsfotografen som skapar vintageinspirerade bilder med en skir och romantisk känsla. Efter flera år i branschen har hon skaffat sig en stor erfarenhet. – Jag skulle aldrig komma till ett bröllop utan två kameror, multipla minneskort, minst fyra batterier och med dubbel uppsättning av optik, säger hon.

I Stureby i södra Stockholm har Emily Dahl nyligen byggt en egen studio. När jag knackar på möts jag av Emily och hennes hund Arthur Miller. Jag slår mig ner vid ett bord och gör mig hemmastadd, snart kommer Emily med kaffe till oss båda.

Hon är numera bosatt i Stockholm men kommer ursprungligen från Växjö i Småland. Emily förklarar att i Växjö fanns det ingen renodlad fotolinje när hon skulle välja gymnasium. Istället fick skolan ett tillstånd som gjorde det möjligt för elever att studera fotokurser vid sidan om en vanlig utbildning. Emily lärde sig fotografera analogt, även om det fanns datorer på skolan med Photoshop – men det programmet var det få som hade hemma. 

– När jag hittade fotograferingen var det som att någon öppnade en dörr till min verklighet. Jag tror inte att det har gått en dag på tio år då jag inte har fotat, säger Emily.

Emily visste tidigt att hon inte ville bo i Växjö hela livet. För tio år sedan kom hon in på en konstskola i Stockholm och blev därefter kvar i huvudstaden.

– Allting är väldigt organiskt. Jag tänkte aldrig att »åh nu ska jag flytta till Stockholm«. Det var mer en slump att det blev just här.

 

Foto: Emily Dahl

Tyckte bröllop var »cheesy«

Även om Emily har fotograferat länge var det först 2010 som hon startade företaget Arsenik Fotografi. Att Emily började fota just bröllop skedde också det av en slump. Det började med att hon fick förfrågningar från sina vänners bekanta och även om Emily alltid ställde upp var hon till en början lite motvillig. Hon visste helt enkelt inte så mycket om bröllopsfotografi utan var mer kunnig när det gällde mode och reportage. Dessutom tyckte hon att bröllopsfotografi var lite »cheesy« och hade låg status. 

Då kunde hon inte föreställa sig att hon fyra år senare skulle hålla på med bröllopsfotografi i sådan stor utsträckning som hon gör i dag. Nu bär bröllopsfotografin cirka 50 procent av hennes verksamhet och hon har bland annat fotograferat för tidningarna Allt om Bröllop och Bröllopsguiden.

– Det fanns ingen ambition att det skulle bli så men nu känns det bara roligt. Det är häftigt att efterfrågan är så stor. På något mystiskt och ofrivilligt sätt har det skapats en Emily Dahl, bröllopsfotograf.

Att efterfrågan är stor syns i Emilys fullbokade schema för sommaren. Hennes högsäsong börjar i maj och slutar i september. Under den perioden har hon endast två lediga helger som ännu inte är uppbokade samt en två veckors semester då Emily själv ska gifta sig. När jag frågar vem som ska ta hennes bröllopsbilder svarar hon snabbt att hon själv ska ta porträtten eftersom hon vet bäst vad hon vill ha. Kanske att någon av hennes kollegor får fota vigseln men något mer har hon inte tänkt.

 

Att skapa innebär att vara skör

Själva skapandeprocessen tycker Emily är det roligaste med att arbeta som fotograf. 

– Jag föddes sådan, jag började med måleri och sen upptäckte jag foto. Att få skapa en bild och kunna visa den i realtid för personen som är med i bilden, och att den personen då uttrycker sin glädje över bilden – det är det bästa jag vet. Det är en känsla som inte går att överträffa. Att jag har fått skapa någonting som gör en annan person glad, det är en härlig bekräftelse, säger Emily och fortsätter:

– När man jobbar med att skapa är man så skör. Om någon »dissar« det jag gör »dissar« de även mig på något sätt.

 

 

  Text

  Publicerad den

  2 aug 2015 - 07:00

  Emily Dahl

  Ålder: 29 år.

  Bor: Enskede, Stockholm.

  Familj: Fästman och en dvärgtax, Arthur Miller.

  Gör: Fotograf

  Utrustning: Två stycken Canon EOS 5D Mark II och objektiven 50 mm f/1.4 och 100 mm f/2.8 från Canon samt Sigma 35mm f/1.4 Art. 

  Webb: arsenikfotografi.se, bloggar även flitigt om sitt fotograferande på emilydahl.se och milkandarsenic.com.

  Utställningar

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna