Intervju

Mattias Klum om sina 30 år som fotograf

Redan som 17-åring fick Mattias Klum sina första sponsorer. Han hoppade av gymnasiet – till sina föräldrars skräck – och satsade helt på sin passion. Ett beslut som i år har lett fram till jubileet: 30 år som fotograf. »Om jag misslyckades sa folk att jag kunde läsa på komvux, men det fanns inte på radarn för mig. Jag tänkte att jag måste lyckas«, säger Mattias Klum i en stor intervju med Kamera & Bild.

500 rullar film ombord på flyget

Under hans första sex uppdrag för National Geographic var det fortfarande diafilm som gällde. Mattias är tacksam över att han har fått vara med på den tiden, eftersom positiv film är en bra exponeringsskola.

– När man lärde sig exponera diafilm, såsom Koda­chrome, Ektachrome och Velvia, då satt det sen. Då kunde man exponera, för det finns ingen tolerans »whatsoever«. Det var bara ajöss och kasta skiten om man inte gjorde rätt.

 

Foto: Mattias Klum / Tierra Grande AB
En isbjörnshona tar en tupplur med sina ungar. »De kan sova nästan var som helst, när som helst, speciellt efter att ha ätit säl«, berättar Mattias.

 

Det har ju hänt en del inom fototekniken sedan 1986. Har det blivit lättare?

– Ja, det tycker jag. Det är inte lättare att berätta en historia, det är samma jobb. Men tekniken är mycket smidigare. Jag slipper ha 500 rullar film med mig ombord på flygplanet för att jag inte vågar röntga filmerna. Antingen blev flyg­personalen sura eller så fick jag boka ett extra säte. Nu är det små fina minneskort, det är ju en helt annan värld, säger Mattias samtidigt som han skrattar till och tycks reflektera över vad han berättar:

– Jag känner mig helt uråldrig. När jag pratar om det här inser jag hur länge jag har hållit på. Men så var det verkligen. Skulle jag iväg till Brasilien eller Mongoliet hade jag en massa rullar med mig. »What is this, sir?«, frågade de på flygplatsen. »It´s film«, svarade jag varpå de sa: »no, it can´t be«.

 

Foto: Mattias Klum / Tierra Grande AB
Några nyfikna fregattfåglar ovanför Mattias båt på Galapagos.

 

Bygger upp bilden i flera lager

Bildspråket har även det utvecklats under åren, eller snarare­ finslipats. För Mattias hittade tidigt sitt sätt att fotografera där han ofta bygger upp bilden i flera lager direkt i fotoögonblicket. Dessutom vill han att bilderna reflekterar den känsla han kände vid tillfället.

– Jag gillar det lite skitiga, så som naturen på något sätt ser ut. Den kan ju se olika ut för allas våra ögon men i min värld tycker jag hemskt mycket om känslan av doft, död och liv – känslan av allt det som finns runt omkring oss.

Motiven och på vilket sätt Mattias fotograferar styrs även av hans sinnesstämning. Något som inte alltid uppskattas av uppdragsgivaren.

– Jag kan till exempel vara på ett uppdrag för National Geographic med allt vad det innebär med budget och ganska mycket press. Och jag kan ändå finna mig själv fotograferande saker jag vet att de inte alls behöver.

 

  Text

  Publicerad den

  1 okt 2016 - 08:34

  Mattias Klum

  Ålder: 48 år

  Bor: Uppsala

  Gör: Fotograf och filmare med bland annat uppdrag för National Geographic.

  Utrustning: Använder kameror och objektiv från Nikon. Väskor från LowePro.

  Ständigt aktuell, just nu bland annat med: Boken Big World, Small Planet tillsammans med Johan Rockström.

  Webb: mattiasklum.com

  Instagram: mattiasklumofficial

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna