Intervju

Peter Bialobrzeski – urban tidsålder

Med imponerande bilder av asiatiska storstäder vill den tyske fotografen Peter Bialobrzeski berätta livet här och nu. – Jag vill inte förbättra världen på något sätt utan snarare kommentera den, säger Peter.

Fotografer har i alla tider lockats till staden. Att med kamerans och stadens hjälp säga något om vår tid och vi som lever här. Jacob Riis visade den moderna stadens baksida bland fattiga i New York och Eugen Atget fångade ett idag försvunnet Paris.

Många har vidareutvecklat den urbana berättelsen efter dem och Peter Bialobrzeski fortsätter i samma tradition. 

Han är reportagefotografen som blev konstfotograf men aldrig slutade med det han är bäst på: att berätta om livet här och nu. 

 

Undervisar och renoverar

Med böckerna Neon Tigers, Lost in Transition och The Raw and the Cooked tar Peter Bialobrzeski oss med in i den urbana djungeln. Det är anonyma platser, alla bilder saknar titel och tillsammans skapar de känslan av att alla är från en och samma megastad. 

 

Foto: Peter Bialobrzeski
Peter Bialobrzeskis bilder är ofta betraktelser av vår moderna tillvaro.

 

Han är smått stressad när han tar emot. Han håller på med två bokprojekt, en utställning och en ny serie bilder från Tyskland, »en blandning av Walker Evans och Joel Sternfeld« som han säger. Samtidigt undervisar han i fotografi i Bremen och håller även på att renovera ett hus. 

– Jag är glad om det kunde lugna ned sig lite, säger han samtidigt som han häller upp en cappuccino. Kaffemaskinen i hörnet jobbar på högvarv för att tillgodose hans behov av koffein. 

 

Fascineras av asiatiska storstäder

Peter Bialobrzeskis bilder är betraktelser på avstånd av vår moderna tillvaro. Han tar inte bara ett utan flera steg både bakåt och uppåt. Högt ovanför kaoset och trängseln på gatan ser det hela strukturerat, ja nästan lugnt ut. 

– Staden har alltid intresserat mig. Det var aldrig så att jag ville bli arkitekt, men staden är en intressant plats, säger han. 

Fascinationen för framför allt asiatiska storstäder grundar sig i en resa han gjorde som tjugoåring. Tillsammans med en vän flög han till Kina med målet att stanna så länge som möjligt i Asien. Budgeten var på tio d-mark om dagen.

Det räckte i tio månader. 

 

 

  Text

  • Carl Undéhn

  Publicerad den

  27 sep 2014 - 06:00

  Peter Bialobrzeski

  Ålder: 50 år

  Född: Wolfsburg

  Bor: Hamburg

  Bakgrund: Studerat vid »Folkwang Universität der Künste« i Essen och »London College of Printing«.

  Gör: Är professor vid konstskolan i Bremen.

  Utrustning: Arbetar oftast med Linhof-Technika eller Canon 5D Mark II och tilt/shift-objektiv.

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna