Bilden i fokus

Johan Bävmans pappor väcker reaktioner

När fotografen Johan Bävman var föräldraledig väcktes idén till ett fotoprojekt. 45 pappor med sina barn har han porträtterat i boken och utställningen »Swedish dads«, bilder som väckt uppmärksamhet i hela världen. »Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig det här«, säger Johan.

Den svenska föräldraledigheten och inte minst pappor som väljer att stanna hemma med sina barn, är något som fascinerar omvärlden. Det har fotografen Johan Bävman fått erfara. Hans bilder från projektet Swedish dads har publicerats i medier som CNN, BBC, Cosmopolitan och Marie Claire. Även i Sverige har projektet fått stort genomslag. När utställningen öppnade på Malmö Museer tidigare i år kom det flera tusen besökare bara under öppningshelgen. Bilderna har även prisats i flera tävlingar, bland annat vann Johan TT:s Stora fotopris 2015. 

Ifjol kunde han periodvis inte göra något annat än att bemöta all respons.

– I maj förra året satt jag bara och svarade på mejl. Det var allt från ­pappor i Bangladesh till olika redaktörer i utlandet som hörde av sig. Många vänder blicken mot vårt system kring föräldraledighet, för att se hur vi gör.

Vill inspirera med bilderna 

Det var när Johan själv var pappaledig som allt började. Han och frun delade lika på föräldraledigheten och under nio månader ägnade Johan all sin tid åt sonen Viggo. En av dagarna tog Johan ett porträtt, där Viggo står på ett bord i bara blöjan och tycks road av en hatt på sin pappas huvud. Ljuset från ett fönster ger liv åt situationen – en ögonblicksbild av hur det kan vara som pappaledig.

– Det blev grundbulten i mitt projekt, förklarar Johan.

Han fick idén till att porträttera fler pappor som är hemma med sina barn, i minst sex månader – något som inte är så vanligt ens i Sverige. Bara 14 procent väljer i dag att dela lika på föräldraledigheten.

– Jag funderade mycket kring föräldraskapet och pappans roll. Jag saknade även bilder av detta, de bilder jag såg var rätt så glättiga och reklamiga. Jag kunde inte känna igen mig i dem, vilket är viktigt i visuell kommunikation.

Johan ville skapa något annat. Dels för att undersöka varför vissa pappor väljer att stanna hemma så mycket längre än majoriteten, men även för att inspirera fler till att ta det steget. Bilderna skulle komma att kretsa mycket kring jämställdhet.

– Den första tiden när jag var hemma med mitt barn var omtumlande med mycket kärlek. Men det var också hårt jobb, en heltidssyssla, vilket är något som många män inte har upplevt eller kan relatera till.

 

 

Turnerar i flera länder

Att bilderna har ett budskap är Johan medveten om. Han hoppas även på en förändring.

– Man försöker vara opartisk som fotograf men i det här fallet har jag tagit ställning. Jag går inte in politiskt kring hur man ska lägga upp det, men jag tror att en jämställd föräldraledighet är något att sträva efter. Vårt barn mår bra av att ha tillgång till båda föräldrarna, oavsett kön. 

 

Att du i dag har blivit lite av en talesperson för jämställd föräldraledighet, hur ser du på det?

– Ja, jag har varit i Almedalen och jag har pratat inför riksdagsledamöter om det här. Nu ska utställningen dessutom turnera i 15 länder. Det känns lite märkligt men är samtidigt ett stort bevis på bildens betydelse. Du kan skriva spaltmeter om föräldraskap men om du som betraktare inte kan knyta an till materialet, då blir det inte intressant. 

Att då i bild får möta 45 olika pappor och läsa ett kort citat från respektive, tror Johan är lättare för många att ta in och en anledning till att boken och utställningen Swedish dads har fått ett sådant genomslag.

Inför projektet satte Johan upp ­lappar på den öppna förskolan, där han efterlyste pappor. Han besökte även olika verksamheter, såsom sångstunder, för att berätta om sig själv och vad han ville fotografera. Flera visade intresse. 

Inför en fotografering pratade Johan med respektive person för att bilda sig en uppfattning om vad pappan och barnet brukade göra på dagarna, och vad som skulle kunna fungera fotomässigt.

– Vi bestämde när jag skulle komma utifrån när en händelse ägde rum. Vissa situationer uppstod mer direkt, medan det andra gånger krävdes att jag träffade dem tre till fyra gånger. 

 

  Text

  Publicerad den

  24 jun 2016 - 08:00

  Johan Bävman

  Ålder: 33 år.

  Bor: I Malmö.

  Familj: Fru och en son på 4 år. Ytterligare ett barn på väg.

  Gör: Frilansande fotograf.

  Utrustning: Canon 5D Mark III med olika objektiv från Canon och Sigma. Projektet »Swedish dads« är fotograferat med 35mm.

  Aktuell med: Boken »Swedish dads« som finns att köpa på johanbavman.se. Utställningen med samma namn visas fram till den 24 april på Malmö Museer. Från den 10 maj hänger utställningen på Arbetets Museum i Norrköping. Den kommer även att turnera i världen, bland annat till Hanoi i Vietnam och Washington i USA.

  Webb: johanbavman.se

  Sponsrad artikel från Nikon

  Senaste kommentarerna