Fotografering

16 steg till bättre fjällbilder

Att fotografera under fjällsemestern ger möjligheter till unika bilder. Men hur ska du göra för att få ut det mesta av vandringen fotografiskt? Här ger vi dig tipsen för hur du kan fånga ljuset, människorna och naturen i fjällen.

1. Att fotografera i fjällen skiljer sig inte så mycket från att fotografera någon annan stans förutom att de stora avstånden gör det väldigt knepigt att ljussätta med konstgjort ljus. Tur då att solen gör jobbet så bra på egen hand. Se dig om efter fint ljus och fina bilder kommer garanterat hamna i din kamera. 

När du fastnar för en plats, stanna upp och fundera på vad som gör den intressant. Tänk bort allt och lägg till komponenterna en och en.
Foto: Ola Jacobsen
 

2. Under skymning, natt och gryning varierar ljuset kraftigt och går från varmt gulrött i solen till iskallt blått i skuggan. Samma landskap kan se helt olika ut med bara några timmars mellanrum. Om du hittar en intressant plats, stanna gärna kvar och fånga förändringen. 

 

3. Översiktsbilder i fjällen har en tendens att bli väldigt platta, mycket på grund av de stora avstånden. Allt hamnar lätt långt ifrån kameran. Om du vill fotografera en vy kan det hjälpa att försöka fånga något i förgrunden för att skapa djup och perspektiv i bilden.

 

Foto: Ola Jacobsen
Under gryning och skymning förändras färgerna mycket.
 

 

4. När du fastnar för en plats, stanna upp och fundera på vad som gör den intressant. Tänk bort allt och lägg till komponenterna en och en. En bergstopp, en myr, ett ensamt träd eller en klippstenskam. Välj sedan en brännvidd, skärpedjup och exponering som bäst framhäver det som du fastnade för. 

 

5. Experimentera med slutartiden. Lite längre slutartider i bilder av rinnande vatten eller regn kan ge liv åt statiska landskap. 

På samma sätt kan ett fruset vattenfall vara effektfullt. En lek med slutartiden kan skapa dramatiska effekter i det statiska landskapet. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna