Skola

Så får du till enkla produktbilder hemma

Produktfoto låter kanske inte så spännande, men det är lärorikt och man inser hur man kan hantera ljus och skuggor. Men behöver man verkligen en massa dyra tillbehör eller tekniska hjälpmedel för att prova? Givetvis inte. I den här skolan får du tips på vad du kan använda dig av som du antagligen redan har hemma.

Här är några av de hjälpmedel som är användbara vid produktfotografering hemma.

När man tar produktbilder vill man ha möjlighet att kontrollera ljuset från alla håll. De enklaste produktbilderna är oftast tagna med en enfärgad bakgrund utan distinkta skuggor. För att uppnå den typen av ljus behöver man kunna diffusera ljuset från alla håll. Man kan göra det via ett så kallat ljustält eller med ett ljusbord och olika typer av belysning. Ett ljustält är en konstruktion som ser ut ungefär som en låda med öppning åt ett håll. Tanken är att lådan ska ligga med öppningen åt sidan och däri stoppar man in det man vill ha som bakgrund, oftast ett pappersark eller ett tygstycke. Sedan ställer man in det man ska fotografera och placerar ljuset på sidorna eller ovanifrån på utsidan av tältet. Ljuset som tar sig in genom duken i ljustältet har spridit ut sig med hjälp av duken och ger ett mjukt ljus som inte ger några hårda skuggor.

Ett ljusbord är en mjuk skiva vit plast som sitter fast på en bordliknande ställning. Ställningen gör att man kan höja en änden av skivan så att den bildar en backe med en jämn böj. Ljusbordet används som underlag och bakgrund till bilden. Fördelen med ljusbordet är att man kan belysa prylarna underifrån vilket är svårare när man har ett ljustält. Använder man ett ljusbord får man istället diffusera ljuset direkt på lampan eller blixten.

Fördelen med att ha ett ljustält är att man kan använda lite vad som helst för ljuskällor eftersom diffusionen sker i själva tältet. Ett par starka skrivbordslampor eller spotlights fungerar bra för våra syften.

Nackdelen med ett ljustält är att de som är lite större oftast kostar en slant. Om man inte är sugen på att punga ut de pengarna går det att ordna på billigare sätt, speciellt om man är lite händig. Tanken med den här skolan är att ge tips om hur man kan göra egna lösningar för att ta produktbilder på egen hand utan att behöva lätta på plånboken allt för mycket. Hobbyaffärer, billiga inredningsaffärer och andra butiker med plast, papper och billig belysning av olika slag kommer att vara dina vänner för de här uppdragen.

De tre exempelbilderna är tagna med ett fast 50mm-objektiv, men en kitzoom fungerar också bra. Skärpan blir inte lika bra som en fast 50-a men eftersom man vill ha en ganska liten bländare för att få hela motivet i skärpa behövs ingen direkt ljusstyrka. Ett stativ och antingen en fjärrutlösare eller självutlösaren på kameran är dock bra då slutartiden hamnar runt 1/4 sekund eller liknande. I övrigt har saker som låg hemma använts, man behöver alltså inte använda exakt de saker som använts här utan det är mest till för att visa hur man kan göra. Det finns inga rätt eller fel.

Aluminiumfolie är perfekt för att göra små reflektorer. Skrynklar man till det först så reflekteras ljuset mjukare.

Belysning

För bilderna i den här artikeln har jag använt mig av två stycken spotlights med klämfästen. Dessa kostade runt 50 kronor styck, fördelen med att ha två likadana lampor är att man hela tiden vet att lamporna avger samma ljus på samma avstånd. Även ljusbilden blir densamma.

Till den här typen av lampor kan man välja om man vill ha halogenlampor eller modernare ledlampor. Led är dyrare, ibland upp till mer än det dubbla. Men likt andra lågenergilampor håller de längre och framför allt blir de inte lika varma. Halogenlamporna alstrar mycket värme vilket gör att man inte kan ha dem speciellt nära något, säkerhetsavståndet på dessa lampor var nästan en meter om det gällde halogenlampor. Ledlamporna har även en annan fördel gentemot halogen, de har nämligen en jämnare färgtemperatur. På kartongen för lamporna står oftast vilken kelvingrad som lamporna lyser med, då är det väldigt lätt att ratta in detta i den manuella vitbalansen, om man har möjlighet att välja temperatur i kelvingrader. Annars tar man bara en bild på något vitt i lampans sken och kalibrerar på det sättet.

Har man flera blixtar hemma går det givetvis även att använda sådana, fördelen med lampor är att man hela tiden har koll på hur varje skugga faller och kan justera ljuset »live« så att säga. Dessutom är de billiga, både i drift och inköp.

Bakgrunder

Här kan man välja lite som man vill, papper, tyg eller plast fungerar bra. Huvudsaken är att ytan är matt så att man inte får ofrivilliga reflektioner, om det inte är något man önskar så klart. Till dessa bilder gick jag till en hobbyaffär och köpte något som kallas för dekorgummi. Det finns i flera olika färger och några olika tjocklekar, här används två millimeter. Enklast att jobba med är svart och vit bakgrund, i färgade bakgrunder får man lätt färgstick som kan vara svåra att få bort i efterbehandlingen. Dekorgummit var enkelt att jobba med, böjligt utan att vecka sig och lätt att torka av och hålla rent. Dessutom håller det längre än vad ett vanligt papper gör.

Ljusmodifierare

För att mjuka upp och styra ljuset från lamporna använde jag mig av bakplåtspapper och aluminiumfolie. Av aluminiumfolien kan man vika små reflektorer för att lätta upp skuggor. Vill man ha lite mjukare skugglättning kan man se till att knyckla till folien först, då »spretar« ljuset lite mer och blir mjukare på motivet.

RIGG 1: Just den här tvättkorgen har en stålram på vilken man kan klämma fast lamporna om man så vill.

Rigg 1

Här använde jag en tvättkorg, tömd på tvätt, som ljustält. Genom att lägga den på bordet med öppningen åt sidan kunde jag lätt styra hur jag ville ha ljuset genom att klämma fast lamporna på stolsryggar bredvid bordet. Materialet i tvättkorgen är perfekt för att mjuka upp ljuset och sprida det på insidan. Vill man justera styrkan och storleken på ljuset drar man bara lamporna längre från tvättkorgens sidor. Bakgrunden som ligger inuti tvättkorgen lutade jag mot en glasburk som vi har till frukostflingor i vanliga fall. Tvättkorgen är ypperlig till både tvätt och produktfoto, den kostar en dryg hundralapp på IKEA.

Här har man också nytta av de svalare ledlamporna då lampan hamnar ganska nära tvättkorgen. På några bilder lät jag till och med ena lampan ligga mot tyget för att få hårdare ljus.

RIGG 1: En vit bakgrund är oftast lättare att få helt ren från färgstick jämfört med en färgad.
RIGG 2: Möjigheterna att flytta ljuset är mindre med den här riggen efter-som det måste lysa genom pappret.

Rigg 2

För att göra ett alternativ utan tvättkorg letade jag reda på åtta hyfsat långsmala föremål som kunde stå av sig själva. Dessa ställde jag upp i par och placerade sedan två ark av bakplåtspapper mellan dessa par. Arken står alltså upp med hjälp av dricksglas, vattenflaskor och en termos. Bakgrunden vilar som tidigare mot en glasburk. Till skillnad från tvättkorgen så begränsas man här av att ljuset inte kan komma ovanifrån utan bara rakt från sidan. Är man händig kan man troligen bygga en liten kub av bakplåtspapper som fungerar lika bra som tvättkorgen gjorde för mig. Men genom att flytta lamporna kunde man ändå förändra ljusets karaktär och kvalitet.

RIGG 2.
Live-view är bra att ha då det ger möjlighet att direkt se hur ljuset blir utan att behöva tita genom sökaren.
RIGG 3: Den mest primitiva riggen var den som gav mest möjlighet att få ljus från alla håll.

Rigg 3

Om man vill kunna ljussätta lite friare och även kunna frilägga motivet lättare så fungerar det bra om man kan hänga upp föremålet i luften. I det här fallet tog jag två stolar och ställde dem med ryggarna mot varandra, över dessa lade jag sedan en sopborste som jag trädde julgranskulans ögla runt och fick den därmed att hänga fritt i luften. Har inte ditt motiv en inbyggd upphängningslösning så går det lätt att ordna en sådan med lite fiskelina eller annan tråd som inte är så jobbig att ta bort i redigeringen i efterhand. På dörren i bakgrunden tejpades den svarta bakgrunden upp. Ju längre du kan ha mellan de två, i det här fallet stolsryggarna, ju bättre. Då får du mer utrymme att välja vinkel på belysningen. I det här fallet blev det lite tajt, men det löstes genom att lamporna vinklades snett framåt och på motsatt sida hängdes reflektorer av aluminiumfolie som vinklade in ljuset på julgranskulan som hängde i mitten. På så sätt undveks ett allt för starkt och hårt ljus på motivet, vilket hade gett hårda skuggor som inte ser så bra ut. Efter en testbild där skuggan ovanifrån blev lite för stark lades en bit aluminiumfolie över båda stolsryggarna som lättade upp ovanifrån.

RIGG 3: En svart bakgrund är det allra enklaste att jobba med. Friläggningar är ganska lätta och färgstick är sällan ett problem.

Som nämnts tidigare i denna artikel är de riggningar jag använt till dessa bilder inte på något sätt ett facit utan snarare tänkta för att inspirera och få dig att tänka utanför lådan. Vad har du i dina vrår som kan användas i ett fotografiskt syfte?