Vi förklarar

Vi förklarar: Fota under vattenytan

Det är fortfarande augusti och trots att den senaste veckan varit lite sämre vädermässigt finns det fortfarande möjligheter att hoppa i våra badsjöar eller hav. Passa då på att ta med dig en kamera ner i djupet för att dokuemtnera den spännande värld som breder ut sig under ytan. Här får du veta vad du ska tänka på.

Bad hör ju sommaren till och när det är varmt i vattnet (och i luften) är det svårt till och med för de största badkrukorna att motstå att kasta sig i både sjöar och hav för att njuta av vågorna. Är du dessutom intresse­rad av att fotografera faller det sig kanske naturligt att du vill fånga en eller annan bild i allt det blöta. Men det är ju så klart inte helt oproblematiskt eftersom de allra flesta kamerorna inte fungerar speciellt länge om man sänker ned dem under vattenytan. 

När man säger undervattensfotografering tänker nog många att det handlar om att dyka med en massa utrustning och prylar. Men det behöver inte vara så komplicerat. Så fort du tar en bild som är under vattenytan har du ju per definition tagit en undervattensbild. 

En annan värld – samma regler

När man doppar ner huvudet under vatten­ytan, och framför allt när du simmar ner lite längre, öppnar sig en helt ny värld. Men trots att det är mycket nytt så är det fortfarande samma kompositionsregler och tankegångar när det gäller fotografi som gäller. En bra bild är alltid en bra bild, var den än är tagen. Där­emot blir tillvägagångssättet lite annorlunda under vattnet. 

Om du vill ta bilder när du ger dig ner på riktigt djupt vatten, så djupt att du måste dyka med dykutrustning, rekommenderas att du först lär dig hantera all dykutrustning ordentligt innan du försöker fokusera på kameran. Dykning är väldigt roligt och väldigt häftigt, men det innehåller vissa riskmoment och det är viktigt att man kan hantera själva dykmomenten utan problem. Sen kan man börja fokusera på kameran och att ta så bra bilder som möjligt. Det enklaste är så klart att bara snorkla eller fotografera på så pass grunt vatten att du bottnar. Då är riskerna väldigt små och du behöver inte någon större vana mer än simkunnighet. 

Vad händer under ytan?

Att fota under vattenytan är rent kompositionsmässigt samma sak som att fotografera ovan ytan. Men eftersom vatten inte beter sig som luft finns det några saker som gör att det blir ganska väsentliga skillnader. Till exempel har vatten nästan 800 gånger högre densitet än luft. Det här påverkar så klart ljusets förmåga att färdas i vatten. Tänk dig själv hur mycket jobbigare det är att springa i vatten än vad det är att springa i luft. 

När man börjar komma ner en bit under ytan försvinner den röda färgen.

Det här betyder bland annat att vattnet fungerar som ett färgfilter. Ju längre ner i djupet du kommer, ju fler färger försvinner. Först ryker det röda ljuset, sen det gula och oranga. Det röda är nästan helt borta vid 4–5 meters djup. Även om du inte tänker ta dig ner så djupt kommer du att märka av det bara någon meter ner. 

Bristen på färger, det är främst blått och grönt ljus som tar sig längre ner i djupen, kan man åtgärda på några olika sätt. Antingen kan man använda sig av ett röd-orange färgfilter eller, vilket är vanligare, med hjälp av blixt eller lampa som tillför ljus med hela färgspektrat. 

Till bland annat Gopro kan man köpa röda/orangea filter för att justera färgerna under vattnet.

Men det är inte bara bristen på färger som gör att det är lite knepigare att fotografera under vattnet. Eftersom vattnet har betydligt högre densitet och dessutom är hem för en massa små partiklar, är det svårare att få bra skärpa under vatten. För att ge sig själv så bra förutsättningar som möjligt behöver man gå så nära det går när man fotograferar. Under vatten stämmer verkligen Robert Capas gamla ordstäv »om dina bilder inte är tillräckligt bra är du inte tillräckligt nära«. Försök ta dig så nära det bara går, det är så klart svårt om man vill fotografera fiskar eller annat. Men ha det som huvudregel. 

Håller du dig nära ytan och fotograferar i bra ljus så kommer sannolikt inte färgerna att vara något problem, och om ljuset är starkt (mitt på dagen till exempel) tenderar det att vara ganska enkelt att få skarpa bilder också. 

Nära vattenytan är färgerna klarare.

Försök också att fotografera uppåt när du är under vattnet. Alltså inte ner mot botten utan antingen rakt fram eller lite uppåt. Det finns så klart undantag, till exempel om motivet och bakgrunden är väldigt kontrasterande, men annars är risken att allt bara blir en svårdefinierad gegga i bilden. Fotograferar du snett upp mot ytan blir kontrasten större och bakgrunden blir ofta renare. 

 

    Utställningar

    Senaste kommentarerna