Magasinet

Kamera & Bild nr 5/2012

Test av Nikon D800.
För 20 år sedan bestämde sig Jan Gustafsson för att på allvar bli en riktigt bra fågelfotograf. Därför började han lära sig allt om landskapsfotografering.
Test av Canon Eos 5D Mark III.
Så jobbar en sjukhusfotograf. Stort reportage.
I den andra och sista delen av Modefoto med enkla medel tittar vi närmare på hur du kan lyfta dina modebilder i efterbehandlingen.
Från fil(m) till printad bild. Vi kikar in bakom kulisserna på ett fotolabb.
Vi förklarar det populära fotoordet dynamiskt omfång.
Storytelling. Att ta en enskild bild som är bra är svårt, att ta en hel serie som är bra och som dessutom tillsammans berättar en historia är svårare. Vi har pratat med bland andra Johan Lindskog, Pieter ten Hoopen och Anna Clarén som vet hur man gör.

Megatest - Nikon D800 vs Canon 5D Mark III. Action i luften med fågelfotografen Jan Gustafsson. Så jobbar en sjukhusfotograf. Andra delen av Modefoto med enkla medel. Bli bättre på storytelling med bland andra Pieter ten Hoopen och Anna Clarén. Reportage bakom kulisserna på ett fotolabb. Plus listan och mycket annat.

Publicerad

Läs Kamera Bild nr 5 digitalt på din dator/Ipad/Iphone/Android:

Kamera Bilds egna app för Iphone/Ipad - läs mer i Appstore.

Paperton.com (för webb, IOS och Android).

Qiozk.com (för Iphone/Ipad).

NYHETER

Nya heta kameror från Nikon, Samsung och Panasonic. Dessutom har Canon lanserat en systemkamera som gjord för stjärnfotografering.

REPORTAGE Så jobbar en sjukhusfotograf

De är inte många, men de är viktiga. Moa Karlberg har mött fotograferna på Danderyds sjukhus, där malignt melanom och laparoskopi är lika vanliga facktermer som bländare och brännvidd.

GRAND PRIX

Naturfotografen Tom Svensson valde bland läsarnas bilder i den fjärde omgången.

FOTOGRAFPORTRÄTT Där landskapet möter djuret

För 20 år sedan bestämde sig Jan Gustafsson för att på allvar bli en riktigt bra fågelfotograf. Därför började han lära sig allt om landskapsfoto.

SKOLA Modefoto med enkla medel, del 2

Photoshop är inte bara en fantastisk plats där du förädlar dina bilder, det är också här du kan ge dina bilder en personlig stil. I den här skolan får du tipsen och hjälpen för att göra just det.

SKOLA Storytelling

Att ta en enskild bild som är bra är svårt, att ta en hel serie som är bra och som dessutom tillsammans berättar en historia är svårare. Vi har pratat med bland andra Johan Lindskog och Pieter ten Hoopen som vet hur man gör.

VI FÖRKLARAR Dynamiskt omfång

När kameran inte lyckas fånga det där vackra landskapet dina ögon ser kanske du blir besviken. Det har med dynamiskt omfång att göra.

CALLE KLURAR En analog, tusen digitala

Calle om serietagning och att dra av en drös bilder bara för att det går.

TEST NIKON D800: Enorma möjligheter

36 miljoner pixlar att beskära, rotera och manipulera i din originalbild. Allt detta tillsammans med ett ökat dynamiskt omfång och ett försvinnande brus i mellanformatsklass.

TEST Nikon D800 vs Canon 5D Mark III

Så står sig Canons och Nikons modeller mot varandra och jämfört med sina respektive före-gångare. Vi kollar in bildkvalitet och filmning.

TEST CANON 5D MARK III: Stor förbättring

Nära fyra år efter Mark II kommer Canon 5D Mark III där många och små förbättringar tillsammans betyder en stor förbättring. Canon visar att de är på väg mot en förfining av 5D-familjen.

KAMERAGUIDEN

Filmning är idag en självklar funktion i en stillbildskamera. Anders tittar närmare på hur utvecklingen sett ut.

REPORTAGE Bakom kulisserna på ett fotolabb

Från fil(m) till bild. Tänk dig att du just tagit en riktig kalasbild, du vet redan nu att du ska göra en förstoring som kommer att få en hedersplats på väggen. Men hur kommer bilden från din kamera – oavsett om det är digitalt eller film – till din vägg? Vi har hälsat på hos ett av Sveriges största fotolabb för att se hur det går till.

LISTAN De 5 vanligaste motiven

Vilken typ av bilder printar vi helst? Vi frågade 13 fotolabb vilka de vanligaste motiven är.

KRÖNIKA GÖRAN SEGEHOLM

Göran om att vi fotografer kanske borde hägna in oss.